Кандидатът за президент на демократите в САЩ Джо Байдън призовава Конгреса да предостави достатъчно пари за всеки щат, за да можат избирателите да пуснат бюлетина по пощата през ноември, когато ще се проведат изборите - на фона на пандемията на коронавируса, предаде АП.

Байдън обвини президента Доналд Тръмп, че нарочно допуска недофинансирането на пощенската служба в САЩ, която тази есен ще трябва да обработи десетки милиони бюлетини. Байдън каза, че това е доказателство, че Тръмп вече се опитва да "подкопае" изборите и да затрудни американците да гласуват.

"Трябва да улесним възможността на всеки желаещ да гласува, особено ако все още сме в положението, в което се намираме сега", каза Байдън. "Но това отнема много пари и ще изисква от нас да осигурим пари за щатите и да настояваме те да предоставят бюлетини за пощата."

Обама настоява за гласуване по пощата

Обама настоява за гласуване по пощата

Заради пандемията

Той допусна, че Тръмп ще мами на вота, на който ще се бори за преизбиране и припомни разследването около твърденията, че държавният глава спечели последните избори с измама - с помощта на Москва.

Припомняме, че бившият президент Барак Обама също се обяви за възможност за гласуване по пощата.

Припомняме също, че пандемията отложи предвидения за юли конгрес на демократите в Милуоки за август, а Джо Байдън предложи той да бъде виртуален.

Байдън остана единствен кандидат, след като сенатор Бърни Сандърс обяви, че се оттегля от надпреварата за номинация на Демократическата партия