Американският сенатор Бърни Сандърс се оттегля от надпреварата за номинация на Демократическата партия за президентските избори в САЩ. Това обяви самият той, цитиран от американските медии.

Сандърс обяви оттеглянето си от надпреварата в имейл до привържениците си, като обеща, че въпреки че "кампанията приключи, борбата продължава".

По-късно сенаторът от Върмонт направи и обръщение към своите привърженици чрез излъчване на живо по интернет. 

Той обяви пред тях, че "нашето движение спечели идеологическата борба", защото прогресивни идеи като Medicare for All (медицинска помощ за всички) получили по-широко одобрение.

Решението да се оттегля "беше много трудно и болезнено", подчерта Сандърс.

"Въпреки че ние печелим идеологическата битка... Заключих, че тази битка за номинацията на Демократическата партия няма да бъде успешна", призна Сандърс, поздравявайки Джо Байдън за спечелената номинация: "Много свестен човек, с когото ще работя, за да прокарвам нашите идеи."

"Моля, останете в тази борба... борбата продължава", призова той  привържениците си.

Ходът на Сандърс означава, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън ще е кандидадът на демократите срещу действащия президент Доналд Тръмп на изборите, насрочени за ноември.

Неговото оттегляне от надпреварата идва само ден след първичните избори на Демократическата партия в щата Уисконсин, където опонентът му Байдън вероятно го е победил със съкрушителна преднина, както показват няколко социологически допитвания. Тежката загуба може да е допринесла за решението на Сандърс. 

Въпреки първоначалните успехи, Сандърс спечели изборите в девет щата и привлече 31,03% от гласовете на участващите в първичните избори, отстъпвайки водачеството на бившия вицепрезидент, който надделя в изборите в 19 щата.

Сенаторът от Вермонт е последният от първоначалните общо 29 кандидати в рамките на Демократическата партия, който се оттегля от кампанията, оставяйки Джо Байдън като единственият кандидат на партията, оставащ в надпреварата.

Тръмп се намеси в профила си в "Туитър" във връзка с оттеглянето на Сандърс, като благодари на сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън за отклоняването на огромно количество гласове от Бърни Сандърс по време на т. нар. Супервторник. Президентът отбеляза, че Националният комитет на Демократическата партия, който се намеси в надпреварата през 2016 г. в полза на Хилари Клинтън в съперничеството ѝ със Сандърс, отново е отнел победата от ръцете на сенатора от Върмонт.