Решението на Великобритания да се оттегли от ЕС - Брекзит (Brexit), наруши бюджета на ЕС за следващия седемгодишен период от 2021 до 2027 г. Дупката е в размер на 13 милиарда евро годишно. Това заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер на тематичната конференция в Брюксел.

Той призова страните от ЕС, европейските предприятия и международните организации да предложат формирането на бъдещ седемгодишен бюджетен план до май 2018 г.

ЕС ще оцелее след Брекзит, успокои Могерини

ЕС ще оцелее след Брекзит, успокои Могерини

Светът се нуждае ЕС да остане силен

От своя страна гражданите на ЕС трябва да се откажат от едно кафе дневно и да вложат спестените евро в запълването на €13 млрд. дупка.

По този начин Европейската комисия предлага да се промени системата за формиране на бюджета на ЕС, като се намали времето за бюджетно планиране от седем до пет години.

Брюксел: Преходният период след Брекзит да бъде до 31 декември 2020 г.

Брюксел: Преходният период след Брекзит да бъде до 31 декември 2020 г.

Европейската комисия представи насоките за новата фаза

Пет години е периодът, за който са избрани Европейската комисия и Европейския парламент, така ще се приема и изпълнява бюджета на ЕС от същите политици. Това ще доведе до "засилването на демократичната отчетност и отговорност по бюджетните въпроси".

Планирането на бюджета в ЕС се осъществява в рамките на седемгодишните бюджетни периоди. Настоящият бюджетен период отнема период от 2014 до 2020 г., следващият ще започне през 2021 г.