Най-малко две от най-големите държавни банки в Китай ограничават финансирането на руски сделки, съобщи "Блумбърг". 

Агенцията отбелязва, че новите рестриктивни мерки идва на фона на обещанието на Пекин да поддържа икономически връзки с един от най-важните си стратегически партньори въпреки наложените от САЩ и техните съюзници санкции на Москва.

Офшорните клонове на Industrial & Commercial Bank of China Ltd. спряха да издават акредитиви, деноминирани в щатски долари, за руски сделски със стоки, готови за износ, казаха двама души, запознати с въпроса. Деноминираните в юани акредитиви все още са достъпни за някои клиенти, подлежащи на одобрение от висшите ръководители на финансовата институция.

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

Символично оставя вратата за дипломация

Bank of China Ltd. също е ограничила финансирането за руски стоки въз основа на собствената си оценка на риска. Финансовата институция все още не е получила изрични насоки за Русия от китайските регулатори.

Не е ясно дали китайските банки са се оттеглили от други форми на финансиране за руски компании и физически лица и политиката им може да се промени. Тъй като акредитивите, свързани със стоки, се издават толкова често, те биха били сред първите транзакции, засегнати от заплахата от санкции.

Няма обосновка за нелегитимните санкции, уверени в руското МВнР

Няма обосновка за нелегитимните санкции, уверени в руското МВнР

За авиосъобщенията се заплашва с огледални санкции

Този ход последва инвазията на Русия в Украйна, която предизвика вълна от санкции от страни, включително от САЩ, Великобритания и Япония, и подклажда спекулациите, че може да последват още.