Хиляди гърци се събраха пред сградата на парламента в Атина, където депутатите се готвят за втория ден на обсъждане на пакета със съкращения в размер на 28 милиарда евро (12% от БВП на страната) за следващите четири години, съобщава РИА Новости.

Кредиторите от ЕС и МВФ отказват да отпуснат помощта, ако гръцките власти не приемат законовите промени. В момента Гърция очаква поредния 12-милиарден транш от отпуснатата помощ в размер на 110 милиарда евро. Целта е да се покрие държавния дълг на Гърция в размер на 350 милиарда евро.

Днес започна и 48-часова всеобща стачка, в която участие ще вземат банковите служители, авиодиспечерите, редица учреждения.

Градският транспорт работи с прекъсвания, като единствено метрото се движи нормално, тъй като машинистите отложиха стачката си, за да помогнат на желаещите да стигнат до местата за протести.

Масови демонстрации против новите мерки за съкращаване на разходите се провеждат в най-големите градове в страната.

Авиодиспечерите стачкуват от 08.00 до 12.00 часа и от 18.00 до 22.00 часа местно време. Според данните от таблата на най-голямото атинско международно летище заради протестите са отменени 57 пристигащи и 40 излитащи самолета.

На различни места в Атина се провеждат демонстрации на големите профсъюзи от държавния и частния сектор. Отделно от тях протестират комунистите, както и „обезпокоени граждани", които не са част от профсъюзни организации и политически движения и координират своите действия чрез социалните мрежи в интернет.

Близо 5000 служители на полицията са ангажирани с охраната в центъра на Атина с цел да се предотвратят „битките" от предишни стачки. Полицията е поставила метална ограда около сградата на парламента, за да попречат на протестиращите да блокират зданието.

В крайна сметка се повториха сцените от предишните протести. Очаквано и днес се стигна до нови сблъсъци между полиция и демонстранти. Наложи се гръцката полиция да използва сълзотворен газ, за да разпръсне група протестиращи младежи, които са хвърляли пръчки и бутилки по време на иначе мирния протест на хиляди гърци в центъра на столицата.

Полицейските служители отблъснаха, с помощта на демонстрантите, ударите на стотици анархисти пред сградата на парламента. Анархистите бяха „въоръжени" с камъни и бутилки.

Ранени са 4-ма граждани и 3-ма полицаи. Изпепелени са редица заведения.