Ръководителят на Amazon Джеф Безос отново стана най-богатият човек в света, изпреварвайки Илон Мъск, който е шеф на компаниите Tesla и SpaceX, информира "Блумбърг".

Според изчисленията на американската агенция общата стойност на активите на Безос след резултатите от търговията с акции вчера е намаляла с 372 млн. долара, до 191 млрд долара. Състоянието на Мъск заради спада на акциите на Tesla е намаляло с 4,5 млрд. долара, до 190 млрд. долара. Това означава, че Безос отново заема първото място в класацията на най-богатите хора в света, съставяна от "Блумбърг", а Мъск - второто.

На трета позиция в класацията сега е основателят на Microsoft Бил Гейтс. Състоянието му се оценява на 137 млрд. долара.

Мъск зае първото място в класацията на 7 януари тази година, изпреварвайки ръководителя на Amazon. Тогава общата стойност на активите на Безос беше оценена на 187 млрд. долара, а на Мъск - ​​на 188,5 млрд. долара. Преди това Безос беше най-богатият човек в света в продължение на около три години според оценките на "Блумбърг".

Класацията на най-богатите хора в света, съставена от агенцията, се актуализира ежедневно въз основа на резултатите от търговията с акции в САЩ. Сесията обикновено приключва в 16:00 ч. източно американско време.

Основната причина за бързото нарастване на състоянието на Мъск през годината е ръстът на капитализацията на "Тесла". В началото на 2020 г. тя беше под 100 млрд. долара, а сега надхвърля 760 млрд. долара.