Британският премиер Борис Джонсън изрази предпазлив оптимизъм относно конференцията за климатичните изменения COP26, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, предаде "Ройтерс". 

Той заяви, че е важно да се пазим от фалшиви надежди, но призна, че е бил постигнат известен напредък през първите дни.

"Трябва да внимаваме да се предпазим от фалшиви надежди и да не мислим по никакъв начин, че работата е свършена, защото не е - все още има много дълъг път, каза Джонсън на пресконференция. Но като се има предвид всичко това, аз съм предпазлив оптимист."

Борис Джонсън предупреди за неудържим гняв, ако COP26 се провали за климата

Борис Джонсън предупреди за неудържим гняв, ако COP26 се провали за климата

Още неродени поколения "няма да ни простят"

Джонсън откри днес историческата среща, като предупреди световните лидери, че ще се сблъскат с ужасна присъда от бъдещите поколения, ако не действат решително.

"Гневът и нетърпението на света ще бъдат неудържими, ако не направим тази COP26 в Глазгоу момента, в който приемем фактите такива, каквито са относно климатичните промени, а можем да ги приемем относно въглищата, автомобилите, парите и дърветата", изтъкна той в програмната си реч.

По покана на ООН правителствени представители от около 200 страни планират да прекарат две седмици в шотландския град, обсъждайки как човечеството може да овладее ускоряващото се глобално затопляне.

Започна конференцията на ООН за климата

Започна конференцията на ООН за климата

Участват представители на близо 200 държави

В Парижкото споразумение от 2015 г. страните по света се ангажираха да ограничат затоплянето до доста под 2 градуса по Целзий и да положат усилия за ограничаването му до 1,5 градуса в сравнение с нивата отпреди индустриализацията.