Президентът на САЩ Джо Байдън представи в сряда Джули Су, своя кандидат за министър на труда, съобщи CNN. 

Той изтъкна огромната подкрепа, на която тя се радва сред конгресмените и поддръжниците на Демократическата партия.

Су ще бъде първият министър на неговата администрация с азиатски корени, ако бъде утвърдена. Дълго време смятана за фаворит за поста, Су беше подкрепена от Азиатско-тихоокеанската група на Конгреса. Националната образователна асоциация, най-големият профсъюз в страната, също призова президента да номинира Су за поста.

По време на представянето в Белия дом, Байдън подчерта разбирането на Су за правата на работниците и нейния опит като адвокат по граждански права.

Той разказв за нейното израстване в Уисконсин като дете на имигранти. Су, каза той, "е американската мечта".

Преди да се присъедини към администрацията на Байдън, Су е секретар на Агенцията за развитие на труда и работната сила в Калифорния и комисар по труда на щата, директор по съдебни спорове.

Байдън номинира бъдещия шеф на Световната банка

Байдън номинира бъдещия шеф на Световната банка

Финансовата институция по правило се оглавява от американец

В кратки забележки Су разказа пътуването на майка си, от пристигането в Съединените щати с товарен кораб до получаването на обаждане от Байдън, за да ѝ каже, че дъщеря ѝД ще бъде секретар на кабинета.

"Вярвам в трансформиращата сила на Америка и в трансформиращата сила на добрата работа", каза тя, разказвайки синдикалната работа на майка си.

Байдън е превърнал работниците, благосъстоянието на работниците и силата на работниците в центъра на своята икономическа визия, каза Су, добавяйки, че е прекарала кариерата си в борба за работници, които заслужават да бъдат видени.

Президентът в сряда похвали отиващия си министър на труда Марти Уолш. Уолш напуска администрацията този месец за работа в Асоциацията на играчите от Националната хокейна лига.

Припомняме, че миналата седмица Байдън номинира американския бизнесмен от индийски произход Аджай Банга за президент на Световната банка, като похвали опита му в създаването на публично-частни партньорства справяне с изменението на климата.

Световната банка заяви, че очаква да избере нов президент до началото на май. Той трябва да замени Дейвид Малпас, който обяви оставката си миналата седмица. Номинирането на Банга от Съединените щати почти гарантира, че той ще поеме поста, който контролира финансиране в размер на милиарди долари, докато на институцията предстои голяма поредица от реформи, за да отговори по-добре на изменението на климата и други неотложни предизвикателства, пред които са изправени развиващите се страни.