Египет и Гърция в неделя заявиха, че сделката, позволяваща проучването на турски въглеводороди в средиземноморските води на Либия, е незаконна. Атина ще ѝ се противопостави с всички "законни средства", съобщи АФП.

"Това споразумение заплашва стабилността и сигурността в Средиземно море", каза гръцкият външен министър Никос Дендиас в Кайро, където се срещна с египетския си колега Самех Шукри.

Гърция, Египет и Кипър смятат, че споразумението от 2019 г. нарушава техните икономически права в район, за който се подозира, че съдържа огромни запаси от природен газ.

"Ще използваме всички законови средства, за да защитим правата си", добави Дендиас. Той каза, че Триполи "няма необходимия суверенитет над тази област" и че споразумението следователно е "незаконно и недопустимо".

Шукри обвини, че мандатът на властите в Триполи е "изтекъл" и че "правителството на Триполи няма легитимността да подписва споразумения".

Припомняме, че в понеделник Турция съобщи, че е подписала меморандум за разбирателство относно проучването на въглеводороди в моретата на Либия с властите в Триполи.

Сделката следва споразумение, което Турция подписа преди три години с Триполи, което демаркира общите морски граници на страните.

Либия и Турция подписаха споразумение за проучване на въглеводороди

Либия и Турция подписаха споразумение за проучване на въглеводороди

Меморандумът беше подписан по време на посещение в Триполи от високопоставена турска делегация

Съперническа либийска администрация в източната част на разкъсаната от война страна - която от март се опитва да поеме длъжност в Триполи и също твърди, че мандатът на правителството е изтекъл - отхвърли споразумението.

Сделката се основава на споразумение, подписано между Анкара и предишна администрация, базирана в Триполи през 2019 г., в разгара на битката за столицата, след като базираният на изток военен началник Халифа Хафтар се опита да я превземе със сила.

Доставката на турски дронове на базираните в Триполи сили малко след това се смяташе за решаваща за победата над Хафтар, който беше подкрепен по това време от Египет, Русия и Обединените арабски емирства.

Въпросът за правата върху огромните въглеводородни ресурси на Либия стана по-спешен тази година, тъй като световните цени на енергията скочиха.

Европейският съюз (ЕС) денонсира споразумението за морската граница от 2019 г., като Франция заяви, че неотдавнашното споразумение "не е в съответствие с международното право".