Либия и Турция подписаха споразумение за търсене на въглеводороди в либийски води, три години след сключването на противоречиво споразумение за разграничаване на морето, което предизвика гнева на Европейския съюз (ЕС). "Подписахме меморандум за разбирателство за търсенето на въглеводороди в териториалните води на Либия, както и на либийска територия от смесени турско-либийски компании" , заяви ръководителят на турската дипломация Мевлют Чавушоглу по време на срещата с неговият либийски колега Найла Ал-Мангуш.

Меморандумът беше подписан по време на посещение в Триполи от високопоставена турска делегация, включваща министрите на енергетиката Фатих Дьонмез, на отбраната Хулуси Акар и на търговията Мехмет Мус. Този меморандум планира да "разработи проекти, свързани с проучването, производството и транспортирането на нефт и газ ", обясни говорителят на правителството на Триполи Мохамед Хамуда в публикация във Facebook.

През ноември 2019 г. между бившето правителство на националното съгласие (GNA), което е признато от ООН, със седалище в Триполи, и турското правителство беше постигнато противоречиво споразумение за морско делимитиране, припомня le monde. Това споразумение позволява на Анкара да отстоява права върху големи територии в източното Средиземноморие, за голямо огорчение на Гърция и ЕС.

Чавушоглу защити това споразумение и меморандума за въглеводородите. Това е "въпрос, който засяга две суверенни държави, печеливш е и за двете и други страни нямат право да се намесват в тези въпроси" , каза той. Мангуш от своя страна приветства "много важното" споразумение като каза, че то обслужва "интересите и на двете страни" .В замяна на споразумението за морско делимитиране от 2019 г. Турция помогна на правителството на Триполи да отблъсне през юни 2020 г. офанзивата, водена от силите на маршал Халифа Хафтар, силен човек от Изтока, за превземане на столицата.

Анкара изпрати военни съветници и дронове в Либия, която нанесе серия от поражения пред портите на Триполи на силите на маршал Хафтар, подкрепяни от Русия и регионалните съперници на Анкара, по-специално Арабските емирства и Египет.

От март две правителства се борят за властта в Либия, страна, изпаднала в хаос след въстанието, довело до падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Правителството на Триполи беше създадено през 2021 г. като част от мирен процес, спонсориран от ООН, докато другият се ръководи от бившия вътрешен министър Фатхи Бачага и е подкрепен от лагера на маршал Хафтар.