Египет и Палестина подписаха споразумение за сътрудничество за разработване на газово находище в Газа. Това обяви египетският министър на петрола и минералните ресурси Тарик ал Мула след разговори в Рамала с икономическия съветник на палестинския лидер и председател на борда на директорите на Палестинския инвестиционен фонд Мохамад Мустафа.

Както докладва Ал Шорук, на срещата страните обсъдиха сътрудничеството "в този жизненоважен сектор". "Египет - каза ал-Мула, твърдо подкрепя националните права на Палестина да експлоатира природните си ресурси и суверенитета си върху тези ресурси, основният от които е газовото находище в Газа." Страните се обявиха за ускоряване на развитието на газовото находище, подчертавайки значението на газовия форум в Източното Средиземноморие за насърчаването на развитието на природните ресурси от държавите-членки и потвърдиха, че развитието на газовото находище в Газа може да бъде решение на енергийната криза на крайбрежния анклав и ще осигури суровини за централата в Дженин, а също така ще допринесе за укрепване на националната независимост на Палестина, разчитайки на собствените си ресурси.

В този контекст и двете страни се споразумяха да засилят двустранното сътрудничество, както и с други държави-членки на Газовия форум за Източното Средиземноморие, предимно с Израел, с цел улесняване и ускоряване на развитието на газовото находище в Газа, "необходимостта от което е отдавна закъснял ". Египет и Палестина също подписаха меморандум за разбирателство между страните партньори в развитието на това газово находище, които са представени от Палестинския инвестиционен фонд и една от най-големите строителни компании в Близкия изток, Consolidated Contractors Company (CCC), както и както от Египетската холдингова компания за природен газ - EGAS).

Посещението на египетския министър се провежда в рамките на контактите за развитието на газовия форум на Източното Средиземноморие. По време на пътуването Тарик ал Мула посети и Израел, където се срещна с енергийния министър Ювал Щайниц.