Европейската комисия ще предложи нов пакет от финансова помощ на Украйна в сряда, съобщава "Ройтерс".

Той ще включва нови заеми за Киев с цел осигуряване на незабавна ликвидност, както и ангажименти за дългосрочно финансиране на възстановяването на страната.

Въпреки че размерът на тази краткосрочна финансова помощ все още предстои да бъде определен, официални лица разкриха, че тя трябва да осигури финансова подкрепа за Украйна за приблизително два месеца. Това ще става основно чрез заеми.

Средствата ще дойдат от бюджета на ЕС, тези на правителствата на ЕС и други източници.

По данни на Международния валутен фонд Украйна настоява за поне 5 милиарда долара месечно в продължение на три месеца, за да компенсира финансовата празнина, причинена от нахлуването на Русия.

Г-7 обмисля да помогне на Украйна с 30 млрд. евро

Г-7 обмисля да помогне на Украйна с 30 млрд. евро

Средствата ще бъдат отпуснати под формата на заеми и безвъзмездна помощ

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева е поискала подкрепата да е под формата на безвъзмездни средства, а не на заеми.

Приносът на страните от Г-7 ще играе роля при определянето на финансовата помощ, която ще отпусне ЕС. През втората половина на седмицата е планирана среща на финансовите министри на страните от Г-7. Тя ще се проведе точно когато Комисията планира да представи своите предложения.

Има много възможности за това как страните членки на ЕС могат да подкрепят Украйна. Мнозина предпочитат това да стане чрез заеми въпреки настояването на МВФ и неспособността на Украйна да ги върне.

Сред вариантите е пакетът на ЕК да включва както заеми, така и безвъзмездни средства. Тези пари могат да се използват за заплати, пенсии и болнични разходи.

Този нов пакет ще бъде добавен към спешните заеми на ЕС за Киев в размер на 1,2 милиарда евро, договорени от ЕС през януари. Половината от тях вече са изплатени, а за останалите се очаква това да се случи скоро.

Япония отпуска заем от 100 млн. долара на Украйна

Япония отпуска заем от 100 млн. долара на Украйна

Заемът се сключва за срок от 30 години и включва гратисен период от 10 години