Европейската комисия е получила мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на втората тръба на газопровода "Северен поток", съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергосъюза Марош Шефчович.

Обсъждането ще продължи в специален режим през септември месец.

Новината дойде на пресконференция в рамките на министерска среща за устойчивото развитие на енергетиката, организирана в столицата на Казахстан Астана. Шефчович съобщава, че комисията е одобрила мандат, който трябва да бъде представен на страните участнички.

"Имаме право не само да участваме в дебати, но и да предлагаме допълнение към текста", заявява Марош Шефчович, който подкрепя позицията на руския министър на икономиката Александър Новак, че трябва внимателно да се проучи мандата.

На същия въпрос обаче Александър Новак отговаря, че в министерството все още не са получили никакъв писмен документ по случая. По думите му изграждането на този проект трябва да се осъществи от търговски компании и на пазарен принцип. "Това е търговски проект", посочва Новак.

Изграждането на "Северен поток" - 2 е замислено за края на 2019 година. Тръбата трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското до германското крайбрежие. Според проекта пропускателния капацитет е 27.5 млрд. кубически метра годишно. Новата тръба трябва да удвои мощността на първата, а като цяло маршрутите им ще се припокрият.

Капиталовите разходи за проекта се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност с привличане на проектно финансиране е 9.9 млрд. евро. За планиране, строителство и експлоатация на газопровода беше създадена швейцарската компания Nord Stream 2 AG, която към момента напълно принадлежи на "Газпром".

По-рано ЕК поиска от страните членки на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на "Северен пото-2". Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете беше казал, че ЕК иска да преговаря с Русия за постигане на специален режим, който да отговаря на принципите на енергийното законодателство на ЕС, за да запази функционирането на европейския вътрешен енергиен пазар.