Евроепйската комисия предяви нови претенции спрямо Google, като обвини корпорацията в още нарушения на антимонополното законодателство на Европейския съюз.

Според ЕК, интернет търсачката ограничава конкурентите си в публикуването на реклами на трети сайтове. В резултат на такива действия потърпевши са ползвателите, които са ограничени в своя избор, счита ЕК.

В изявление на комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер, цитирано от BBCq се посочва, че самото доминиране на пазара не е нарушение, d неприемливо за ЕС се явява използването на доминиращото положение за ограничаване на конкуренцията.

Европейската комисия е изпратила на Google две официални писма, които излагат позицията, а американският технологичен концерн  Google разполага с 10 седмици за отговор. По думите на говорител на компанията такъв отговор ще има.

Припомняме, преди два месеца европейските антимонополни регулатори обвиниха американската компания в ограничаване на конкуренцията чрез доминиращото положение на пазара на смартфони със своята операционна система Android.

Отделно на това се води и официално разследване съгласно антитръстовите правила на ЕС във връзка с други аспекти на поведението на Google в ЕИП, включително във връзка с благоприятното третиране при общо търсене в Google на собствените му други услуги за специализирано търсене, както и във връзка с опасения относно копирането на уеб съдържанието на конкуренти (scraping), екслузивността на рекламата и ненужни ограничения на рекламодателите.