Европейската комисия отправя призив към всички граждани и предприятия от ЕС да се подготвят за Брекзит без споразумение.

Тя напомня, че остават само 8 седмици до оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, което ще се случи на 31 октомври.

Оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без споразумение на 1 ноември остава реална макар и нежелана възможност, съобщават от ЕК предвид продължаващата несигурност на Острова относно ратифицирането на споразумението за оттегляне, договорено с британското правителство през ноември миналата година.

По тази причина Европейската комисия публикува контролен списък в помощ на предприятията, които търгуват с Великобритания, да извършат последните си приготовления.

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

Джонсън: Брекзит на 31 октомври - със или без споразумение

След спекулациите за обявяване на предсрочни избори

От Комисията съобщават и че са предложили на Европейския парламент и Съвета да се направят технически корекции в продължителността на извънредните мерки в областта на транспорта в случай на оттегляне без споразумение. Тя настоява да бъдат повторени и през следващата година съществуващите договореностите при извънредни ситуации за 2019 г. по отношение на сектора на рибарството и на евентуалното участие на Обединеното кралство в бюджета на ЕС за 2020 г.

Последното предложение на Комисията е фонд "Солидарност" на Европейския съюз и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да са готови да подкрепят най-засегнатите от Брекзит без сделка предприятия, работници и държави членки.

ЕК посочва, че се подготвя за оттегляне на Великобритания без споразумение от декември 2017 г. До момента Комисията е представила 19 законодателни предложения, от които всички са приети от Европейския парламент и Съвета. Комисията е приела и 63 незаконодателни акта и е публикувала 100 известия за готовност за Брекзит.

Брекзит без сделка ще струва на Великобритния 16 млрд. долара загуби от износ

Брекзит без сделка ще струва на Великобритния 16 млрд. долара загуби от износ

Загуба от 7 процента от общия британски износ за Европейския съюз

Тя съобщава, че не планира нови мерки преди новата дата на оттегляне и напомня, че ако се стигне до Брекзит без сделка, от Обединеното кралство ще се очаква да даде отговор на три въпроса, свързани със:

- защитата и зачитането на правата на гражданите, които са използвали правото си на свободно движение преди Брекзит

- спазването на финансовите задължения, поети от Обединеното кралство като държава членка

- спазването на Споразумението от Разпети петък и на мира на остров Ирландия, както и целостта на вътрешния пазар.

ЕС слисан от твърденията на Борис Джонсън за напредък в преговорите за Брекзит

ЕС слисан от твърденията на Борис Джонсън за напредък в преговорите за Брекзит

Всъщност преговорите са в задънена улица