Европейският съюз ще задълбочи сътрудничеството си с Япония в областта на полупроводниците. Това обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от "Ройтерс".

Решението идва в момент, когато страните се стремят да засилят контрола върху технология от ключово значение за отбранителния, електронния и автомобилния сектор.

ЕС и Япония ще работят заедно, за да следят веригата за доставки на чипове и да улеснят обмена на изследователи и инженери, посочи Бретон. Освен това ЕС ще подкрепи японските компании за полупроводници, които обмислят да развиват дейност в рамките на блока.

"Вярваме, че е изключително важно да подсигурим веригата за доставки на полупроводници", подчерта Бретон в Токио, където обсъжда сътрудничество в областта на чиповете и изкуствения интелект с японското правителство и компании.

Китай зове Япония да спре да налага контрол върху износа на чипове

Китай зове Япония да спре да налага контрол върху износа на чипове

Япония е пренебрегнала силната опозиция и мнението на Китай в индустрията

Япония предлага субсидии за съживяване на своята индустрия за чипове, която запазва предимство в материалите и оборудването, но е загубила цялостен глобален пазарен дял. Миналата седмица фонд, подкрепян от японското правителство, се съгласи да купи производителя на фоторезисти JSR Corp за 6,4 милиарда долара, за да стимулира консолидацията в индустрията.

Япония също така подкрепя предприятието за леене на чипове Rapidus, чиито ръководители трябва да се срещнат с Бретон утре.

"Мисля, че това е наистина важна инициатива, която върви в правилната посока", посочи еврокомисарят.

С план за 43 млрд. евро ЕС стимулира производството на чипове

С план за 43 млрд. евро ЕС стимулира производството на чипове

Целта е Съюзът да е конкурентен на САЩ и Азия

Плановете на Rapidus за производство на модерни чипове разчитат на подкрепа от базираната в Белгия изследователска компания imec и IBM.

Задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и Япония идва, след като Съюзът се ангажира да намали зависимостта си от Китай чрез увеличаване на своите възможности в технологии от висок клас, като чипове.

"Дадохме да се разбере много ясно, че просто искаме да намалим риска", поясни Бретон.

Той се срещна и с японския министър по цифровите въпроси Таро Коно, министъра на вътрешните работи и комуникациите Такеаки Мацмото и министъра на икономиката, търговията и промишлеността Фусае Ота за първите разговори на ниво министри по цифровото партньорство между ЕС и Япония.

Те се съгласиха да си сътрудничат в областта на подводната кабелна свързаност, полупроводниците и киберсигурността, както и в други области на цифровата икономика.

Фон дер Лайен: ЕС увеличава производството на чипове до 20% от световното до 2030 г.

Фон дер Лайен: ЕС увеличава производството на чипове до 20% от световното до 2030 г.

Блокът ще се съсредоточи върху намаляването на зависимостта си от Азия