Лидерите на страните членки на Европейския съюз окончателно одобриха редица нови мерки, с които се надяват да овладеят дълговата криза в Европа.

Одобрените мерки предвиждат по-строги санкции за страни от еврозоната с голям бюджетен дефицит и висок държавен дълг, както и безпрецедентен за ЕС контрол над националните икономически политики.

Приет бе и "Пакт за еврото плюс", който не е юридически задължителен, но препоръчва мерки като увеличаване на пенсионната възраст и обвързване на заплатите с увеличаването на производителността, съобщава Дойче веле.

Утвърден бе размерът на постоянния Европейски стабилизационен механизъм, който ще има общи активи от 700 милиарда евро и непосредствен кредитен капитал от 500 милиарда евро. Механизмът трябва да заработи от 2013 година.

Европейските лидери одобриха размера и правомощията на временния и на постоянния механизъм за стабилизиране на еврозоната. Те се ангажираха с по-тясна икономическа координация. Обсъждането на някои подробности, включително как да се гарантира, че сега действащият временен механизъм наистина ще може да дава кредити за обещаните 440 млрд. евро, бе отложено за следващите срещи на високо равнище.

"Мисля, че постигнахме истински пробив", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след приключилата късно снощи среща.

На днешния втори ден от срещата в Брюксел ще бъдат обсъдени кризата в Либия, ситуацита в Япония, както и основни въпроси от европейската ядрена сигурност.