Страните от Европейския съюз се съгласиха да увеличат с 3,5 милиарда евро максималния размер на фонда, използван за финансиране на военната помощ за Украйна, съобщава "Ройтерс".

С новите средства таванът му се повишава до над 12 милиарда евро.

Миналата седмица източници от ЕС разкриха, че висшият дипломат на блока Жозеп Борел е поискал от правителствата да повишат финансовия таван на Европейския фонд за мир, който вече е отпуснал около 4,6 милиарда евро военна помощ за Украйна.

"Днешното решение отново ще гарантира, че разполагаме с необходимото финансиране, за да продължим да предоставяме конкретна военна подкрепа на въоръжените сили на нашите партньори", заяви днес Борел.

ЕС дава още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

ЕС дава още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

Така общата помощ за Украйна ще достигне 2,5 милиарда евро

По негови думи този механизъм е доказал своята стойност. "Той напълно промени начина, по който подкрепяме своите партньори в отбраната. Това прави ЕС и неговите партньори по-силни", изтъкна той.

Европейският фонд за мир, създаден през 2021 г., е замислен в помощ на развиващите се страни да купуват военно оборудване. 27-членният Съюз обаче незабавно реши да го използва и за доставяне на оръжия на Украйна след нахлуването на руските сили през февруари миналата година.

Фондът е отделен от бюджета на ЕС, който няма право да финансира военни операции.

Той дава възможност на страните от ЕС, които доставят оръжия и боеприпаси на Украйна, да си поискат обратно част от разходите. Държавите от ЕС допринасят за фонда според размера на своите икономики.

8 млрд. евро е общата военна помощ на ЕС за Украйна

8 млрд. евро е общата военна помощ на ЕС за Украйна

Около 45% от размера на помощта, която Киев получава от САЩ