Европейският съюз постигна съгласие във вторник относно нов закон, който да попречи на компаниите да продават на пазара на ЕС кафе, говеждо, соя и други стоки, свързани с обезлесяването по света, предава Ройтерс.

Законът ще изисква компаниите да изготвят декларация за надлежна проверка, показваща, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите, преди да продават стоки в ЕС - или могат да бъдат изправени пред солидни глоби.

"Надявам се, че този новаторски регламент ще даде тласък на защитата на горите по целия свят и ще вдъхнови други страни ", каза водещият преговарящ на Европейския парламент Кристоф Хансен.

Обезлесяването е основен източник на емисии на парникови газове, които стимулират изменението на климата и ще бъде в центъра на конференцията на ООН COP15 тази седмица, където страните ще търсят глобално споразумение за защита на природата.

Преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент постигнаха сделка по закона рано във вторник.

Законодателството ще се прилага за соя, говеждо месо, палмово масло, дървен материал, какао и кафе, както и някои производни продукти, включително кожа, шоколад и мебели. Каучукът, въгленът и някои производни на палмово масло бяха включени по искане на евродепутатите.

Компаниите ще трябва да покажат кога и къде са произведени стоките и да представят "проверима" информация, че те не са отглеждани на земя, обезлесена след 2020 г.

Неспазването на тези норми може да доведе до глоби до 4% от оборота на компанията в страна-членка на ЕС.

Страните, които ще бъдат засегнати от новите правила, включително Бразилия, Индонезия и Колумбия, казват, че те са тежки и скъпи. Сертификацията на доставките също е трудна за наблюдение, особено след като някои вериги могат да обхващат няколко страни или региони.

Докато участниците в кампанията приветстваха закона като "исторически", те също така критикуваха изискването му компаниите да доказват, че зачитат правата на местното население - но само ако тези права вече са законово защитени в страната производител.

"ЕС пропусна шанса да сигнализира на света, че най-важното решение за спиране на обезлесяването е защитата на правата на местното население", каза Никол Полстерер от кампанията Fern.

Сега страните от ЕС и Европейският парламент трябва официално да одобрят законодателството. Законът може да влезе в сила 20 дни по-късно, след което големите компании ще имат 18 месеца да се съобразят, а по-малките фирми 24 месеца.

Държавите-членки на ЕС ще трябва да извършват проверки за съответствие, обхващащи 9% от компаниите, изнасящи от страни с висок риск от обезлесяване, 3% от страни със стандартен риск и 1% от страни с нисък риск.

ЕС декларира, че ще работи със засегнатите страни, за да изгради капацитета си за прилагане на правилата.

Амазонка с нов черен рекорд по обезлесяване

Амазонка с нов черен рекорд по обезлесяване

Темата бе повдигната и на предизборния дебат в Бразилия