Европейският съюз покани Казахстан да участва в проекта за Транскаспийски газопровод. Това стана ясно от изказването на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер при откриването на шестия евразийски енергиен форум KAZENERGY, пишат чужди медии.

Съветът на ЕС одобри през септември мандат за преговори на ЕС с Азербайджан и Туркменистан за сключване на юридически обвързващ договор за строителство на транскаспийски газопровод. Планира се той да съедини туркменския и азербайджанския бряг на Каспийско море за експорт на газ чрез Азербайджан в европейските страни.

По маршрута Тенгиз (Казахстан) - Тукрменбаши (Туркмения) - Баку (Азербайджан) - Тбилиси (Грузия) - Ерзурум (Турция) се планира ежегодно да се транспортират 20-30 милиарда кубически метра газ. Стойността на проекта се оценява на 7,9 милиарда евро.

„За ЕС такъв тръбопровод е особено важен за развитието на Южен коридор. Не всички са информирани, че това е първият случай когато ЕС предложи да бъде сключен международен договор в подкрепа на инфраструктурен проект. Това показва колко е важен този регион за всички 27 страни на ЕС", е изтъкнал Йотингер.

Еврокомисарят е подчертал още, че приветстват инвестициите и транзитните възможности за стъпване на европейските пазари на нови доставчици. Той е посочил, че ЕС счита за много важно създаването на стабилни пазари с добри цени и добри потребители в света.

От своя страна Русия, която със зъби и нокти се опитва да запази своите позиции в Каспийския регион и решаващата дума при експорт на газ за ЕС, реагира на изявленията на Йотингер като посочи, че опитите за намеса в каспийските дела отвън могат да усложнят ситуацията в региона.

Външното министерство от своя страна заяви, че Астана ще проучи възможностите и ще вземе решение дали да участва в Транскаспийския газопровод.