Новият специален пратеник на ЕС за санкциите Дейвид О'Съливан планира "да се фокусира върху прилагането и справянето със заобикалянето на санкциите", каза той пред европейската редакция на "Политико".

След приемането на десет пакета санкции срещу Русия, няколко страни от ЕС настояха Европейската комисия да промени фокуса си от приемането на нови санкции срещу Русия към прилагането на съществуващите. Това ще бъде и основната отговорност за О'Съливан.

"Миналата година демонстрира решимостта на ЕС и нашите партньори да отстояват това, което е правилно, независимо от цената. Но също така показа, че в някои отношения трябва да се коригираме структурно", каза О"Съливан. "Бързото приемане на десетте пакета от санкции е огромно постижение. Сега моята роля е да гарантирам, че те се прилагат ефективно и не се заобикалят чрез трети страни."

Ролята на О"Съливан е от решаващо значение в стратегията на ЕС да попречи на Русия да получи ключови технологии и доходи за финансиране на войната в Украйна.

Бившият генерален секретар на Европейската комисия и посланик на ЕС в Съединените щати каза, че вече е в контакт със страни, които Русия може да използва, за да заобиколи санкциите.

"Сътрудничеството и участието в диалог с трети страни, които могат да бъдат използвани като платформа за заобикаляне на санкциите, е жизненоважно", каза той. "Вече започнах своята работа, като посетих Обединените арабски емирства, заедно с моите колеги от САЩ и Обединеното кралство. Предстоят още посещения."

Прилагането на санкциите е отговорност на страните от ЕС, което означава, че О'Съливан ще трябва да разгледа и различията в рамките на блока, чувствителен въпрос за много столици на ЕС. О"Съливан каза, че сега работи със страни и партньори от ЕС, за да преодолее "ограниченията" по отношение на "време и ресурси" за борба със заобикалянето.

ISW: Путин може да използва Лукашенко, за да избегне западните санкции

ISW: Путин може да използва Лукашенко, за да избегне западните санкции

Русия само плаши с ядреното оръжие