Беларуският диктатор Александър Лукашенко може да улесни китайско-руските схеми за избягване на санкции по време на официалното си посещение в Пекин.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията в Украйна.

Анализаторите цитират Deutsche Welle, според което по време на пътуването Лукашенко ще подпише пакет от споразумения за развитие на съвместни проекти, търговско, икономическо, инвестиционно, хуманитарно и политическо сътрудничество с Китай.

В доклада се казва, че диктаторът и преди е заявявал, че отбранителната промишленост на Беларус може да произвежда оръжия, тъй като страната има достъп до микроелектроника, оптика и компоненти, внасяни от други държави.

Като доказателство ISW цитира представители на украинското разузнаване, според които Лукашенко вече е помогнал на Путин да се сдобие с оръжие за войната срещу Украйна, като е доставил артилерийски боеприпаси от беларуските складове.

Освен това, информират експертите, по време на посещение в Китай Лукашенко е заявил, че Русия е готова да направи стъпки за мирно уреждане и прекратяване на войната срещу Украйна.

Той също така обвини Запада и САЩ, че са принудили украинските официални лица да се откажат от преговорите с Русия.

Нови подкрепления са изпратени в Бахмут

Нови подкрепления са изпратени в Бахмут

Украйна ще брани до последно града

"Путин и Лукашенко вероятно ще използват публикуването от Китай на "мирния план" от 12 точки, за да възобновят съществуващата руска информационна операция, която Кремъл използва през декември 2022 г.", подчертават от Института за изследване на войната.

Анализаторите обясниха, че тази информационна кампания е имала за цел да накара западните представители да предложат превантивни отстъпки и да принудят Украйна да преговаря по руските условия и вероятно е допринесла за забавянето на предоставянето на западни танкове и друго оборудване, необходими за продължаване на украинските механизирани контранастъпления.

"Кремъл може да възобнови договорената информационна операция, за да намали ефективността на бъдещи украински контраофанзиви, като забави необходимата западна помощ и потърси отстъпки преди евентуални по-нататъшни неуспехи в Украйна", се казва още в доклада.

Изглежда, че руските власти засилват насърчаването на информационни операции под фалшив флаг, за да отвлекат вниманието от липсата на осезаеми успехи на бойното поле и да забавят предоставянето на западни танкове и друга помощ преди очакваните украински контраофанзиви. На 28 февруари руското министерство на отбраната (МО) обвини "САЩ и техните съучастници", че планират да извършат провокация в Украйна, като използват токсични химикали.

Топ украински командир посети Бахмут

Топ украински командир посети Бахмут

Олександър Сирски повдигна духа на войниците и обсъди стратегията за отбрана

На 19 февруари руското МО заяви, че украински официални лица планират атаки под фалшив флаг срещу опасни радиационни съоръжения в Украйна, за да обвинят руските сили, че нанасят безразборни удари по такива обекти.

Очевидният ръст на фалшивите биохимични и ядрени предупреждения под фалшив флаг съпътства съгласуваната руска информационна операция под фалшив флаг, която обвинява Украйна, че се готви за нахлуване в окупираното от Русия Приднестровие в Молдова.

Руският президент Владимир Путин също така внесе отново ядрена реторика в руското информационно пространство по време на обръщението си към Федералното събрание на Русия на 21 февруари, когато обяви намерението на Русия да преустанови участието си в СТАРТ.

Неотдавнашното възобновяване на няколко стандартни руски информационни операции под формата на предупреждения под фалшив флаг и уморителни ядрени заплахи предполага, че руските официални лица все повече се опитват да смекчат информационните последици от продължаващата липса на успехи на руското бойно поле, както и да забавят предоставянето на западни танкове и друго оборудване преди очакваните украински контраофанзиви.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ подкрепи продължаващата оценка на ISW, че е изключително малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна.

Пригожин очаква Бахмут да бъде обкръжен до април

Пригожин очаква Бахмут да бъде обкръжен до април

Зависело обаче от това колко западни оръжия бъдат доставени на Украйна

Заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Колин Кал заяви, че САЩ не смятат, че Русия ще използва ядрени оръжия по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите относно американската военна подкрепа за Украйна на 28 февруари.

ISW оценява, че руските позовавания на ядрени заплахи и ядрена доктрина са част от информационна операция, целяща да обезкуражи Украйна и Запада, но не представляват материално намерение на Русия да използва ядрени оръжия.

На 28 февруари руският президент Владимир Путин направи обръщение към управителния съвет на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и подчерта ролята на ФСБ в подкрепа на войната в Украйна в качеството ѝ на правоприлагащ орган и орган за борба с тероризма. Путин похвали ФСБ за прякото ѝ участие във войната в изпълнение на "нестандартни полеви задачи" като охрана на руската граница и пресичане на терористични дейности, организирана престъпност, корупция и екстремизъм.

Путин също така подчерта, че основната цел на ФСБ е да подкрепя руските въоръжени сили и Росгвардия в усилията им за постигане на целите на "специалната военна операция" и отбеляза ролята на ФСБ за предотвратяване на навлизането на украински диверсионни групи на руска територия.

Кремъл вероятно се опитва да възстанови руската информационна операция, целяща да представи Русия като отворена за преговори, докато колективният Запад отказва да преговаря.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 28 февруари, че руските официални лица са отворени за преговори за прекратяване на войната в Украйна, но че Украйна и Западът трябва да признаят новите "териториални реалности", свързани с незаконното анексиране от Русия на окупирани територии в Украйна.

Украйна – палачът на руския империализъм?

Украйна – палачът на руския империализъм?

Голямо руско военно поражение в Украйна може да доведе до хаос, от който много западни лидери се страхуват

Песков добави, че Украйна трябва да вземе предвид и конкретните цели на Русия във войната в Украйна, за да се постигне споразумение чрез преговори.

Основни изводи

  • Изглежда, че руските власти засилват насърчаването на информационни операции под фалшив флаг, за да отвлекат вниманието от липсата на осезаеми успехи на бойното поле и да забавят предоставянето на западни танкове и друга помощ преди очакваните украински контраофанзиви.
  • Заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал заяви, че САЩ нямат индикации, че руските сили ще използват ядрени оръжия в Украйна.
  • Руският президент Владимир Путин подчерта ролята на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в подкрепа на войната в Украйна по време на обръщение към управителния съвет на ФСБ.
  • Кремъл и президентът на Беларус Александър Лукашенко вероятно се опитват да активизират усилията си за фалшиво представяне на Русия като отворена за преговори за прекратяване на войната в Украйна.
  • Лукашенко може да улесни китайско-руските схеми за избягване на санкции по време на официалното си пътуване до Пекин, Китай, от 28 февруари до 2 март.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки в близост до Сватбена и Кременна и вероятно са постигнали ограничен напредък северно от Кременна.
  • Руските сили постигнаха тактически успехи в северната част на Бахмут и продължиха сухопътните атаки около Бахмут и в района на град Авдиевка-Донецк.
  • Украински официални лица продължават да съобщават за потенциална руска подготовка за подновяване на настъпателните операции в областите Запорожие и Херсон, въпреки че ISW не е наблюдавала индикатори, че руските сили планират да подновят настъпателните операции в тези направления.
  • Арменските власти задържаха руски гражданин в Ереван за акт на протест срещу войната в Украйна, извършен в Москва през юли 2022 г.
  • Украинският президент Володимир Зеленски приведе в действие решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за налагане на санкции на 109 руски граждани, участвали в принудителното депортиране на украински деца.