Командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски посети обсадения Бахмут, за да повдигне духа на войниците и да обсъди стратегията за защита на града и околните села в Източна Украйна, съобщава "Ройтерс".

Военни анализатори очакват, че през следващите дни украинските сили ще положат "максимални усилия" за отбраната на Бахмут, където през последните месеци се разразиха едни от най-кървавите и изтощителни сражения във войната.

Русия превърна превземането на Бахмут в приоритет в стратегията си за овладяването на промишления регион Донбас в Източна Украйна.

"Сирски изслуша командирите на частите относно неотложните проблеми, оказа съдействие за разрешаването им и подкрепи военнослужещите", съобщиха украинските сухопътни сили в "Телеграм".

57-годишният командир е един от най-опитните в Украйна. Счита се, че именно той стои зад поражението на руските сили при напредването им към Киев в началото на войната и в Харковска област през септември.

Натоварен със защитата на Бахмут, Сирски неколкократно е посещавал града и уверява, че силите на Киев ще го удържат.

Пригожин съобщи за още едно взето село северно от Бахмут

Пригожин съобщи за още едно взето село северно от Бахмут

Пръстенът около града се затваря

В началото на февруари той заяви, че обмислената система от инженерни бариери, съчетана с естествения (хълмист) релеф, е превърнала района в истинска непревземаема крепост, където хиляди врагове са намерили смъртта си.

Наскоро Русия постигна напредък в обкръжаването на Бахмут, където остават едва около 5 000 от предишните 70 000 жители. Неуспехът ѝ да превземе града обаче лиши руския президент Владимир Путин от шанса да обяви победа на 24 февруари - първата годишнина от нахлуването на руските сили в съседната страна.

През уикенда украинските сили предприеха редица контраатаки и отблъснаха руските сили около село Ягодне, след като руската наемническа група "Вагнер" обяви, че е превзела него и село Берховка.

Руснаците са достигнали Бахмут от северозапад

Руснаците са достигнали Бахмут от северозапад

Ягодное е малко село в съседство със северозападните покрайнини на Бахмут

Вчера руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са унищожили украински "диверсионни и разузнавателни групи", включително в района на Ягодне, а руската държавна агенция ТАСС съобщи, че силите на Украйна са взривили язовир на север от Бахмут.

Ожесточените битки по фронтовите линии в южната и източната част на Украйна, особено край Бахмут, се състоят в опити от всяка от страните да постигне напредък на фронта, понякога с едва няколко метра.

Според военни анализатори украинските контраатаки през уикенда на север от Бахмут са допринесли за стабилизирането на фронта там. Москва обаче непрекъснато хвърля нови войски и техника в сраженията.

"Русия може да започне да атакува от три страни от понеделник", предупреди украинският военен анализатор Олег Жданов във видео в социалните медии. "Украйна полага максимални усилия за удържането на Бахмут".

Зеленски: Ще отбраняваме Бахмут, докато е разумно

Зеленски: Ще отбраняваме Бахмут, докато е разумно

Прогноза на украинския президент