Евгени Пригожин съобщава в кратко гласово съобщение, че войниците му са превзели село Ягодне, северно от град Бахмут. Пресслужбата на Пригожин публикува и снимка на бойци с флага на ЧВК "Вагнер" на входа на селото.

Засега информацията не може да бъде потвърдена по независим начин.

Явно руските войски от няколко дни вече са обкръжили Бахмут, въпреки че Москва съобщи за първи път за това преди месец. Превземането на Ягодне може да означава, че руските сили увеличават натиска върху града и почти напълно са затворили пръстена около него.

Последният успех на бойците на руската частна военна компания "Вагнер", за който бе докладвано, бе Красная гора, а след това два пъти съобщи за превземането на село Берховка. Едва след това Евгений Пригожин прогнозира, че град Бахмут в Донецка област може да бъде обкръжен през март или април. Той обаче уточни, че това е "трудно да се предвиди" и отбеляза, че успехът на Русия в обграждането на града отчасти зависи от това колко западни оръжия бъдат доставени на Украйна.

Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Зеленски: Ще отбраняваме Бахмут, докато е разумно

Зеленски: Ще отбраняваме Бахмут, докато е разумно

Прогноза на украинския президент

В сводката си от тази вечер Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заявяват, че руските окупатори продължават да атакуват позициите в посока Бахмут, но не се споменават отделни населени места.

Във Волинското, Полеското, Северското и Слобожанското направление оперативната обстановка остава без съществени промени, не са открити настъпателни групи на противника. 6 ракетни и 5 авиационни удара по территорията на Украина е нанесла руската армия за последните 24 часа, а Генщабът предупреждава за продължаваща опасност.Обстрелвани с артилерия районите на няколко населени места в Харковска и Луганска област. 

Генщабът на Украйна съобщава енигматично и за четири удара, които е нанесла, по райони със съсредоточаване на личен състав и военна техника на руската армия. УНИАН съобщава за това като за сериозни и прецизни удари, по подобие на начина, по който първо съобщи например за удара по Макеевка в новогодишната нощ. В условията на активни военни действия информацията обаче е трудно да бъде проверена.

Паравоенният блогър Игор Стрелков-Гиркин признава, че руската армия търпи огромни загуби и твърди, че някои бригади са били разгромени още преди да пристигнат на позициите си. "Близо до Угледар наскоро бяха отбити две бригади, те дори не успяха да стигнат до фронта. Има повече жертви, отколкото в Афганистан! Хиляди загиват всеки месец", казва Гиркин.