Регулаторите на ЕС обмислят удължаване на облекчените правила за държавна помощ, които позволяват на правителствата да подкрепят бизнеса и с по-големи от разрешените суми до края на 2023 г., ако е засегнат от войната в Украйна, заяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

По-гъвкавите правила бяха въведени през март и впоследствие преразгледани през юли.

Европейската комисия търси обратна връзка от страните от ЕС относно нивото на публичните гаранции, които те могат да предоставят на енергийните компании, за да покрият финансовото обезпечение за техните търговски дейности, като компенсират високите пазарни цени и нестабилността на енергийните пазари.

Правителствата също така трябва да предложат как правилата могат да станат по-гъвкави, за да им позволят да предоставят по-бърза и по-ефективна подкрепа на компании, засегнати от високите сметки за енергия.

"Едно от нещата, за които се консултираме, е удължаване (на тези правила) за цяла година до 31 декември 2023 г. Ние също така се консултираме за по-големи суми на помощ", каза Вестагер на изслушване в Европейския парламент.

Тя заяви, че досега Комисията е дала зелена светлина за стотици милиарди евро държавна помощ.

"Въз основа на правилата, които вече имаме, ние сме взели 114 решения към 17 октомври и сме одобрили 133 национални мерки, нотифицирани от 25 държави-членки. Бюджетите, които одобряваме, са за около 455 милиарда евро", каза Вестагер .

Тя каза, че Комисията може да разшири обхвата на видовете предприятия, отговарящи на условията за държавна помощ.

Световната банка прогнозира цените на енергията да паднат с 11% през 2023 г

Световната банка прогнозира цените на енергията да паднат с 11% през 2023 г

Цената на суровия петрол Brent се очаква да достигне средно 92 долара