Предвижда се бушуващите цени на енергията да спаднат с 11% през следващата година, след като скочиха с над 60% през 2022 г., според последния доклад на Световната банка за перспективите на стоковите пазари, публикуван в сряда.

"Въпреки това забавяне цените на енергията през следващата година все още ще бъдат със 75% над средните за последните пет години", разкрива докладът.

Цената на суровия петрол Brent се очаква да достигне средно 92 долара за барел през 2023 г., над петгодишната средна стойност от 60 долара за барел, докато цените на газа и въглищата се очаква да намалеят от рекордните си стойности за тази година.

Въпреки това Световната банка предупреди, че цената на природния газ в Съединените щати се очаква да се удвои, докато цените на природния газ в Европа могат да бъдат почти четири пъти по-високи през следващия период.

"Комбинацията от повишени цени на суровините и постоянно обезценяване на валутата води до по-висока инфлация в много страни", каза директорът на Prospects Group на Световната банка и главен икономист на EFI Айхан Косе.

Докладът отбелязва, че глобалните енергийни пазари продължават да се сблъскват с несигурността на доставките, тъй като притесненията относно "наличието на енергия през предстоящата зима ще се засилят в Европа".

В ЕЦБ не изключват глобална рецесия

В ЕЦБ не изключват глобална рецесия

Развиващите се страни вече страдат от нарастващите лихвени проценти, намалените притоци на капитали и силния долар