Естония започна преход към еврото. От днес физическите лица могат да обменят крони за евро по официалния курс от 16,6466 крони за 1 евро, съобщиха от Централната банка на Естония, цитирани от vesti.ru.

Обмяната на валутата може да стане във всички банки, които оказват подобни услуги до 30 юни следващата година. От тази дата до края на 2011 г. обмяната на крони в евро при същите условия, ще бъде в ограничен брой банки.

Централната банка на Естония ще извършва услугата без ограничения във времето и безплатно.

В рамките на две седмици след Нова година - до 14 януари, заплащането при закупуване на стоки или услуги може да бъде и с корони.

В нощта срещу 1 януари 2011 г. всички депозити в банките автоматично се конвертират в евро по официалния курс.

Естония е единствената страна в ЕС, която ще влезе в еврозоната на 1 януари 2011 година.

Другите балтийските страни, както и някои други страни - членки на ЕС ще влязат в еврозоната през 2014 година.

Припомняме, през юни тази година Европейският парламент одобри приемане на еврото от Естония  от 1 януари 2011 г. 589 от евродепутатите гласуваха "за", 40 се обявиха "против", а 52 - "въздържали се".

"Силно показателно е, че такава малка страна чука на врата на Еврозоната по време на най-тежката финансова, икономическа и социална криза. Това говори много за бъдещия член на Еврозоната, както и за самата Еврозона", подчерта тогава докладчикът Едуард Сциклуна.