Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов пакет от стимули, както се очакваше, като намали лихвените проценти и одобри нов кръг от изкупувания на облигации, за да подкрепи растежа на икономиката в еврозоната и да спре притеснителния спад на инфлационните очаквания, съобщава "Ройтерс".

ЕЦБ намали лихвения процент по депозитите до рекордно ниските -0,5% от -0,4% и ще рестартира закупуването на облигации в размер на 20 млрд. евро на месец от ноември, се казва в съобщение на банката.

Със снижаването на инфлацията, заобикалящата Германия рецесия и глобалната търговска война, подриваща вътрешното доверие, ЕЦБ имаше всичко, но обеща повече подкрепа за икономиката и единственият въпрос беше колко голям ще бъде стимулът.

"Управителният съвет очаква (изкупуването на облигации) да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да подсили изглаждащото въздействие на равнищата на лихвените си проценти и да приключи, малко преди да започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ", посочват от банката.

ЕЦБ също така облекчи условията по дългосрочните си заеми за банки и въведе диференцирана депозитна ставка, за да подпомогне банките.

Анкетирани от "Ройтерс" икономисти са очаквали намаление на лихвения процент върху депозитите с 10 базисни пункта, диференцирана депозитна ставка за подкрепа на банките, изкупуване на облигации в размер на 30 млрд. евро на месец от октомври и ново обещание да запазят ниските нива за по-дълъг период.

"Управителният съвет сега очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато вижда, че прогнозата за инфлацията стабилно се доближава до ниво, достатъчно близо до, но под 2% в рамките на прогнозния ѝ хоризонт и подобна конвергенция последователно се отразява в основата на динамиката на инфлацията", допълват от ЕЦБ.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че възможността за рецесия в еврозоната е все още малка, но напоследък се е увеличила.

Германия изпада в рецесия

Германия изпада в рецесия

Ifo намали прогнозата за икономическия ръст тази година до 0,5 на сто от 0,6%

Данните от Германия показват, че рецесията е или започнала, или предстояща.

ЕЦБ понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2019 и 2020 г. от юни от 1,2% и 1,4% съответно, до 1,1% и 1,2%.

Прогнозата за инфлацията също е била ревизирана надолу в сравнение с прогнозите през юни. През 2021 г. инфлацията се очаква да е 1,5%, което е надолу в сравнение с 1,6% през юни, докато за 2020 г. прогнозата е значително намалена от 1,4% на 1%. Тази година инфлацията ще бъде 1,2% , спрямо 1,3% през юни.