Голяма група евродепутати призоваха за данък за богатите хора, подобен на този за мултинационалните компании, за да се финансира преходът към свят без въглерод, съобщава "Франс прес".

Предишна ключова сделка за глобален минимум от 15% данък върху мултинационалния бизнес трябва да влезе в сила тази година.

"Това, което постигнахме за мултинационалните компании, сега трябва да се приложи и за богаташите", посочват френският евродепутат Орор Лалюк и икономистът Габриел Зюкман в коментар, публикуван от френския в. "Монд", при началото на кампанията с участието на над 130 евродепутати.

"Предложението ни е просто - въвеждане на прогресивен данък върху богатството на свръхбогатите в международен мащаб, за да се намалят неравенствата, като същевременно се подпомага финансирането на инвестициите, необходими за екологичния и социален преход", отбелязват те.

Подкрепилите инициативата твърдят, че през 2018 г. собственикът на Tesla Илон Мъск, който тогава е "втори по-богатство в света, не е платил нито един цент федерални данъци", а "във Франция, известна с високите си налози, 370-те най-богати фамилии, са обложени само с около 2 до 3%".

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - клуб на предимно богати страни със седалище в Париж, посредничи в споразумението за мултинационалните компании.

Лалюк и Зюкман призовават ОИСР и ООН да започнат работа по данък за най-богатите и призовават и настояха за действия в това отношение и от ЕС.

Те предлагат данък от 1,5% върху богатство от 50 милиона евро или повече, но уточняват, че точното ниво трябва да бъде решено "колективно и демократично".

Повечето от евродепутатите, подписали петицията, са от зелени или леви партии. Към тях се присъединиха неправителствени организации, като Oxfam, подкрепени от дузина икономисти и 20 милионери.