Вълната от евтини руски торове може да доведе до фалит на европейските производители и да застраши продоволствената сигурност в дългосрочен план, пише Financial Times, позовавайки се на производители на торове.

Една трета от вноса на карбамид, най-евтината форма на азотен тор, идва в ЕС от Русия. През 2023 г. обемът на доставките достига рекордно ниво. Например, вносът на руски карбамид в Полша се е увеличил до почти 120 млн. долара, в сравнение с малко над 84 млн. долара през 2021 г.

Отбелязва се, че продажбите на руски природен газ за Европа са намалели значително от 2022 г. насам. Въпреки това вносът на някои видове торове, като например карбамид, дори се е увеличил след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Евтините торове помогнаха на европейските земеделски стопани, но производителите на торове в региона изпитват трудности да се конкурират.

Западните санкции предвиждат изключения за руския износ на храни и торове, за да не се навреди на продоволствената сигурност, но европейските производители твърдят, че Москва използва тази вратичка, за да финансира военната си касичка.

"В момента ни заливат с торове от Русия, които са много по-евтини от нашите, поради простата причина, че те плащат стотинки за природен газ в сравнение с нас, европейските производители. Ако политиците не предприемат действия, производственият капацитет на Европа ще изчезне", заяви Петер Цингер, главен изпълнителен директор на най-големия производител на амоняк в Германия SKW Stickstoffoffwerke Piesteritz.

Това мнение се споделя и от Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на Yara International, един от най-големите производители на азотни торове в света. Той заявява, че Европа "заспива" в зависимост от руските торове.

Експертът по продоволствена сигурност от Chatham House Тим Бентън смята, че европейските производители отдавна се оплакват от ползите, които руските им колеги получават от по-евтиния природен газ. Аргументите им обаче придобиха по-голяма тежест след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Бентън добавя, че "не е неоснователно да се спекулира", че британското и европейското селско стопанство може да претърпи щети, ако континентът стане зависим от вноса от Русия и други "потенциални врагове".

Основните европейски играчи напускат пазара

Други големи играчи напускат пазара. През последните няколко години BASF намали дейността си в Европа, особено в производството на торове. Най-голямата химическа компания в света обаче е съсредоточила нови инвестиции в САЩ и Китай, където разходите са по-ниски.

Експертите подчертават, че е вероятно и други големи производители да последват техния примера. В САЩ например производителите могат да получават много по-евтин газ и електроенергия и да разчитат на субсидии по Закона за намаляване на инфлацията.

При липса на производство в Европа обаче блокът ще зависи от внос от други, предимно недемократични страни като Русия и нейния съюзник Беларус. "С такъв лост за влияние върху европейското производство на храни "никой не знае какво ще направи Путин", подчертава Цингер.

В същото време е малко вероятно Брюксел да откликне на призивите за санкции върху руските торове. Според Крис Лоусън, ръководител на отдел "Торове" в консултантската компания CRU, високите цени на торовете през 2022 г. и заплахите за продоволствената сигурност все още са в съзнанието на политиците.