Германският канцлер Ангела Меркел поиска данъчно облагане на финансовите пазари, за да поемат и те част от тежестите на кризата.

Германският канцлер предложи и по-сериозен контрол над финансовите пазари и създаване на европейска рейтингова агенция, която би могла да бъде конкурент на трите американски, доминиращи в момента на пазара.

Предложенията си Меркел направи в реч пред провеждащата се в Берлин финансова конференция, съобщава БиБиСи.

Меркел призова страните участнички в Г20 да подкрепят идеята на предстоящата през юни в Канада среща на организацията, като предупреди, че тя би имала смисъл само ако бъде приложена от по-голям брой държави.

Сред предложенията на американския президент Барак Обама за реформа във финансовия сектор е също по-строг контрол.
                            Още... 

От началото на кризата в Гърция, Германия застъпва последователно тезата и за свиване на разходите на европейските правителство.

"Еврото е в опасност и Европа се намира през най-сериозното за последните 50 години изпитание", предупреди отново Ангела Меркел. Тя също така призова за съвместни действия за укрепване на общоевропейската валута.

"Ако искаме да създадем едни глобален ред, трябва да се стремим и към глобална отговорност", подчерта още германският канцлер.

До този момент пазарите не са реагирали положително на нито една от мерките, предприети от правителствата на държавите от еврозоната и курсът на еврото постоянно пада.

Германските данъкоплатциопределено не са доволни, че и те трябва да участват в спасяването на Гърция и не са съгласни, че трябва да плащат за своите партньори в Европейския съюз. Ангела Меркел обаче смята, че Европа трябва да остане единна.

Тя отново защити решението на правителството си да предостави кредит на Атинав името на това гръцката криза да не се разпространи и в други страни от еврозоната. По думите на канцлера тази мярка ще подкрепи европейската валута.