Очаква се европейската икономика да се възстанови след COVID-пандемията по-бързо от очакваното. Причините са свързани с това, че през първото тримесечие на годината икономическата активност надхвърля очакванията, а през второто - подобрената здравна ситуация е довела до по-бързо облекчаване на ограниченията за овладяване на пандемията.

Това са изводи от лятната междинна икономическа прогноза за 2021 г. на Европейската комисия, съобщават от пресцентъра й.

МВФ: Забавянето на ваксините увеличава риска от икономически застой

МВФ: Забавянето на ваксините увеличава риска от икономически застой

110 държави няма да постигнат предкризисните си равнища

По-конкретно се очаква икономиката на ЕС да нарасне с 4.8% през тази година и с 4.5% през 2022 година. Очаква се реалният БВП да се върне на равнището си отпреди кризата през последното тримесечие на 2021 г., както в ЕС, така и в еврозоната. По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 4.6% през 2021 г. и с 4.1% през 2022 година.

Очаква се растежът да се засили поради няколко фактора.

Първо, икономическата дейност през първото тримесечие на годината надхвърли очакванията. Второ, ефективната стратегия за ограничаване на разпространението на вируса и напредъкът по отношение на ваксинациите доведоха до намаляване на броя на новите инфекции и хоспитализации, което от своя страна позволи на държавите — членки на ЕС, да отворят отново икономиките си през следващото тримесечие.

Частното потребление и инвестициите се очаква да бъдат основните двигатели на растежа, подпомогнати от заетостта, която се очаква да се развива успоредно с икономическата дейност.

ЕС очаква инфлация в България от 1,6% през 2021 г. и 2% през 2022 г.

ЕС очаква инфлация в България от 1,6% през 2021 г. и 2% през 2022 г.

Предвижда се безработица от 4,8% през 2021 г. и 3,9% през 2022 г.

Прогнозата за инфлацията през тази и следващата година също беше преразгледана във възходяща посока.

Очаква се тази година поради ограничения в капацитета и недостиг на някои компоненти и суровини, както и силното търсене в ЕС и извън него, да окажат натиск за повишаване на потребителските цени.

През 2022 г. този натиск следва постепенно да намалее с отпадането на производствените ограничения и сближаването между търсенето и предлагането. Съответно сега се очаква инфлацията в ЕС да бъде средно 2.2% през тази година и 1.6% през 2022 година. Прогнозната инфлация за България е 1.9% през 2021 г. и 2.5% през 2022 година .

Несигурността и рисковете, свързани с перспективите за растеж, са високи, но като цяло остават балансирани.