Според председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу еврото "няма да умре", тъй като това е „една от най-силните валути в света".

„Не подкрепям този анализ", заяви Барозу в отговор на въпрос възможно ли е единната европейска валута да не оцелее заради липсата на сплотеност и съгласуваност между икономиките на Еврозоната, предаде Франс прес.

По думите му еврото е една от най-силните валути в света и втората глобална валута. Той подчерта, че ако се направи обстоен анализ на основите на европейската икономика, ще стане ясно, че „ние имаме по-ниско равнище на задлъжнялост, отколкото САЩ и Япония".

Барозу изтъкна, че съществуват проблеми в някои страни, но в интерес на страните-членки на Еврозоната, а и на тези извън нея, е еврото да бъде „силно и надеждно".

Той подчерта решимостта на европейските ръководители да направят всичко необходимо, за да се запази стабилността на единната европейска валута, позовавайки се на решението за обявяване на резултатите от „тестовете за устойчивост" на най-големите европейски банки.

Председателят на ЕК изрази силно задоволство от факта, че Европа се е оказала в състояние да приеме мерки не само за укрепване на Пакта за стабилност, но и за напредък при оздравяването на бюджета, структурните реформи и прозрачността на банковата система.

При все това Барозу призна, че Европейският съюз е могъл да действа по-бързо, но добави, че „е лесно да се разсъждава постфактум".