Световният ценови индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН падна през октомври до най-ниското си ниво от повече от две години, воден от спада на цените на захарта, зърнените храни, растителните масла и месото, предава Ройтерс.

Индексът на цените на ФАО, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 120,6 пункта през октомври, което е спад от 121,3 за предходния месец, се казва в доклад на агенцията.

Показателят през октомври е най-ниският от март 2021 г.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е средно 125,0 пункта, което е спад от 1,3 пункта спрямо септември.

"Международните цени на пшеницата паднаха с 1,9% през октомври, отразявайки като цяло по-високите от очакваните по-рано доставки в Съединените американски щати и силната конкуренция сред износителите", каза ФАО.

Млечните продукти се противопоставиха на низходящата тенденция на цените, като индексът на ФАО за тях се покачи с 2,4 пункта до 111,3 пункта след девет месеца на последователни спадове.

"Световните цени на млякото на прах се повишиха най-много, главно поради скока на търсенето на внос... особено от Североизточна Азия", казаха от ФАО.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО поддържа прогнозата си за световното производство на зърнени култури тази година на 2,819 милиарда метрични тона, което е с 0,9% повече от предходната година.

"Връщайки се към 2024 г., засаждането на зимна пшеница е в ход в северното полукълбо и се очаква растежът на площите да бъде ограничен, отразявайки по-меките цени на реколтата тази година", каза ФАО.

В доклада се казва, че в Украйна продължаващите последици от войната с Русия, включително ограничен достъп до ниви и ниски изкупни цени, заедно с по-лоши метеорологични водят до намаляване на площите с пшеница.

ФАО съобщи още, че в южното полукълбо е в ход сеитбата на едрозърнените култури за 2024 г.

"В Бразилия ранните индикации сочат намаляване на насажденията с царевица с около 5%, тъй като съотношението на цените е в полза на соята", се казва в доклада.

КЗК наблюдава пазара и ще даде експертиза за намаляване на цените на храните

КЗК наблюдава пазара и ще даде експертиза за намаляване на цените на храните

Комисията се разтревожи от медийните изявления по неин адрес преди местните избори