Комисията за защита на конкуренцията ще инициира срещи на експертно ниво с представители на Министерство на икономиката и индустрията, за да се намери решение на завишените цени на основните хранителни стоки. Това се посочва в официална позиция на Комисията по повод критиките спрямо нея заради становището ѝ относно инициативата на Министерство на икономиката и индустрията "Достъпно за Вас".

КЗК подчертава, че в изпълнение на основната си задача - да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната стопанска инициатива, подробно е разяснила възможните негативни ефекти на подобна кампания, която е насочена към подпомагане на най-уязвимите като доходи групи от населението, но в рамките на която може да бъде ограничена ценовата конкуренция между пазарните участници или да бъдат приложени нелоялни търговски практики.

Макар КЗК да изпълни в случая стриктно своята функция в защита на конкуренцията, това погрешно беше възприето като наложена външна политическа реакция, посочва се в позицията.

КЗК спряла кошницата с ниски цени заради опасния за паника и недостиг на пазара

КЗК спряла кошницата с ниски цени заради опасния за паника и недостиг на пазара

Спадът на цените щял да се отрази на наличността на продуктите

Комисията изразява притеснение от направените медийни изявления в разгара на предизборната кампания преди местните избори, че изпълнявайки своите правомощия, защитава високите цени на храните.

Тази популистка реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление в обществото за работата на КЗК, като се спекулира, че Комисията действа под натиск, изтъкват от Комисията и допълват, че тези твърдения са безпочвени и трябва да бъдат прекратени. Вместо това трябвало да се обърне внимание на важните разяснения на КЗК относно правилата на конкуренцията и на тяхното спазване.

КЗК казало "не" на малката кошница с ниски цени

КЗК казало "не" на малката кошница с ниски цени

Министерство на икономиката не се отказва да търси начини за намаляване на цените

Отбелязва се, че наблюдението на пазарите за търговия с хранителни продукти е един от основните приоритети в работата на КЗК през последните години. Целта е пазарите да функционират при нормални условия и да не се наблюдават необосновано високи цени на базовите хранителни стоки.

Уточнява се, че освен образуваните производства заради неоснователно завишение на цените при яйца, сирене, кашкавал и други продукти, Комисията е в сътрудничество с Министерство на икономиката и индустрията вза намиране на подходящи инструменти, чрез които да се осигури ефективно подпомагане на българските граждани с най-ниски доходи.