Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изрази опасения, че инициативата "Достъпно за вас", предложена от Министерството на икономиката и индустрията, може да ограничи ценовата конкуренция между участващите търговци. Според полученото становище, координираното и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България. Като алтернативно решение, КЗК предложи предоставянето на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд за нуждаещите се.

Министерството на икономиката и индустрията съобщи, че е постигнато принципно съгласие с представителите на националните и регионалните хранителни вериги за участие в инициативата "Достъпно за вас". Целта е потребителите в България да имат достъп до около 50 основни продукта от малката потребителска кошница на конкурентни цени в цялата търговски мрежа.

Инициативата, базирана на доброволното партньорство между държавата и бизнеса, предизвика интерес и сред представителите на нехранителните и аптечните вериги. Въпреки че проектът не налага задължително поддържане на определени цени, той цели стимулиране на здравословната конкуренция в определени групи хранителни продукти, попадащи в малката потребителска кошница.

В отговор на тези опасения, министърът на икономиката, Богдан Богданов, подчерта, че министерството няма да се откаже от търсенето на решения чрез пазарни механизми, в пълно съответствие със закона. Целта е българските граждани да имат възможността да закупуват продукти на възможно най-добрите цени в цялата търговска мрежа у нас.

Припомняме, че през февруари 2022 г. Министерството на икономиката и индустрията, ръководено тогава от лидера на БСП Корнелия Нинова, започна да обявява на електронно табло пред сградата си цените на едро на стоки от първа необходимост.

Ядем най-скъпите яйца в ЕС

Ядем най-скъпите яйца в ЕС

КНСБ иска поне 15% номинален растеж на заплатите