Стартиращи и малки български компании могат да се разчитат на финансиране от над 200 милиона лева през тази година, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.
Тази вечер той участва в церемонията по награждаване на победителите в тазгодишното издание на конкурса за успешен малък бизнес "Големите малки", съобщиха от Министерството на икономиката.

Фирмите могат да се възползват от средствата през различни инструменти за финансов инженеринг.

По думите на икономическия министър, вече е стартирала процедурата "Насърчаване на предприемачеството" по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", с фокус специално върху стартиращи предприятия, с бюджет 67,2 млн. лв.

Той посочи, че в допълнение към тези възможности, достъп до финансиране стартиращите предприятия могат да получат и чрез инструментите за финансов инженеринг, които също се изпълняват в рамките на програмата за иновации от Фонда за ускоряване и начално финансиране. Фондът е с общ бюджет от 100 млн. лв.

Същите финансови инструменти се прилагат и от наскоро подписания нов инвестиционен фонд за рисков капитал в размер на 50 млн. лева., в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд.

Министър Караниколов връчи голямата награда на конкурса, присъдена на проекта "ШКОЛО" - за въвеждане на електронни дневници в училищата. Те позволяват на родителите да се информират в реално време за успеха и поведението на своите деца в училище.

Министър Караниколов посочи, че дигиталната реформа в образователната система е изключително важна, а икономика без образование няма как да съществува.