Сенаторите републиканци отново блокирахапредложения от президента Барак Обама законопроект за засилване на контрола над финансовите институти.

За приемане на законопроекта са необходими 60 гласа, за да може да се увеличи отчетността на „Уол Стрийт" и да се предотврати нова финансови криза.

Против предложението на администрацията на Брака Обама гласуваха 39 републиканеца и 2 сенатора от Демократическата партия. Републиканците разполагат с достатъчно количество гласове, за да могат да блокират всеки един законопроект в сената.

Реформата на „Уол Стрийт" се счита за един от приоритетите на Белия дом и гласуването на тази извънредна сесия може да се нарече „болезнен сюрприз за Барак Обама", пише БиБиСи.

Преди републиканците последователно блокираха самото обсъждане на реформите, като на третия път дадоха съгласието се за провеждане на дебати, като обещаха да внесат собствени поправки.

Разногласията между републиканците и демократите са преди всичко заради мерките по ограничаване на търговията с деривати, а също така и относно предложението за създаване на нова агенция за защита на потребителите.

Такива сериозни финансови реформи не е имало от 60 години насам, но въпреки това по мнението на републиканците законопроектът е повърхностен. От своя страна демократите обвиняван опонентите си, че защитават интересите на големите корпорации.
И двете партии обаче смятат, че във финансовата система трябва да настъпят сериозни промени.

Лидерът на демократите Гари Рид заяви, че се надява да се проведе повторно гласуване днес и изрази увереност, че в крайна сметка законопроекта ще получи одобрение на мнозинството от сенаторите.

Наблюдатели обаче отбелязват, че на фона на скандала около инвестиционната Goldman Sachs, обвинена в измама на инвеститорите, законодателите ще се опитат да приемат мерки за регулиране във финансовия сектор, но на фона на изборите, които са насрочени за октомври.

Предложенията на Обама за по-строг контрол във финансовото законодателство се ползва с широка обществена поддръжка и затова не е изключено все пак да бъде постигнат компромис между демократи и републиканци.
Според допитване на Washington Post от април месец тази година, две трети от американците подкрепят идеите за по-строг контрол над участниците във финансовите пазари.