Франция се присъедини към Полша в призива за по-нататъшни ограничения върху вноса на украински селскостопански продукти. С това заплашва да провали преговорите за удължаване на свободния търговски достъп на Киев до Европейския съюз (ЕС) с още една година, съобщава POLITICO, като цитира свои източници.

Припомняме, че полските фермери планират масови протести в цялата страна в сряда, като продължават да оказват натиск върху властите да действат според техните искания. Те изпитват особено недоволство поради засилената конкуренция от страна на земеделските производители от Украйна, които протестиращите обвиняват, че наводняват пазарите на ЕС с евтин внос, което ги прави неспособни да се конкурират.

Ограничаването на вноса от Франция и Полша ще доведе до загуба на Украйна от около 1,2 милиарда евро търговски приходи, отбелязват източници.

Фермери в няколко страни от ЕС, включително Белгия, Германия, Полша и Франция, протестират срещу множество европейски разпоредби, регулиращи селскостопанското производство, както и срещу неконтролирания внос на селскостопански продукти от Украйна в европейските страни. Фермерите също така се застъпват за опростяване на бюрократичните процедури и по-малко строго регулиране на селското стопанство.

В края на февруари еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски призова Украйна да "разбере положението на европейските фермери" и да осигури сътрудничеството на Киев за прилагане на система за износ на украинско зърно от Европейския съюз за продажба в трети страни.

Френският президент Еманюел Макрон и полският премиер Доналд Туск се срещнаха в петък по време на срещата на върха на Ваймарския триъгълник в Берлин, където отправиха призив за подкрепа на Украйна след двегодишната война.

Туск пред Макрон и Шолц: По-малко приказки и повече оръжия за Украйна

Туск пред Макрон и Шолц: По-малко приказки и повече оръжия за Украйна

Той може да се опита да бъде посредник между Париж и Берлин

Двамата лидери също постигнаха сделка за привеждане в съответствие между Париж и Варшава.

Това се случва преди решаващите преговори във вторник вечерта относно търговията с Украйна.

Промяната ще струва на Украйна 1,2 милиарда евро търговски приходи, според оценки на Комисията, цитирани от двама от дипломатите, на които е предоставена анонимност, за да обсъдят преговорите зад затворени врата.

"Това е огромно съкращение за страна, която се нуждае от цялата помощ, която може да получи, каза един от дипломатите. Държавите членки, които показват най-голяма подкрепа за Украйна, са и тези, които нанасят най-много щети на страната."

И Гърция влиза в инициативата на Чехия за Украйна

И Гърция влиза в инициативата на Чехия за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Спорът, ако не бъде решен бързо, рискува да засенчи срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел този четвъртък и да изложи декларациите на лидерите за солидарност с Украйна като празни, тъй като те се поддават на натиска у дома от фермери, които твърдят, че не могат да се конкурират с евтин внос, защото са вързани от бюрокрацията на ЕС.