Френският президент Никола Саркози заяви, че Франция "може да помогне много" за развитието на икономиката на Саудитска Арабия, предаде RFI като се позована информация от в. "Льо поан".

Снощи френският президент се срещна с крал Абдула бин Абдулазис. Френският президент беше награден от крал Абдулазис с кралски медал в резиденцията в Рияд. Саркози е на двудневно посещение в столицата на Саудитска Арабия като част от Близкоизточната му обиколка.  

Двете правителства подписаха четири споразумения - за сътрудничеството в петролния и газовия сектор, за редовни политически консултации между външните министерства на страните, за обмен на студенти и изследователи и за развитие на образованието в техническата сфера.

За сега не е сключен нито един икономически договор, но са обсъдени различни проекти, в които могат да се включат френски предприятия.

Крал Абдула нарече Никола Саркози „пламенен кон, който трябва да усети юздите". Тава сравнение беше направено и при миналогодишното посещение на краля в Париж.

Саркози отговори, че е много радостенда се възползва от съветите и мъдростта на крал Абдула бин Абдулазис.

Няма информация от кратката среща на четири очимежду двамата държавни глави, но Саркози заяви, че Франция трябва да направи много повече от другите европейски страни.

"Франция влезе в списъка на стратегическите парнтьори на Саудитска Арабия през 1996 г., но за нещастие от тогава почти нищо не се е променило",каза ръководителят на саудитско-френската икономическа камара Камал ал Мунаджад.

Франция заема едва седмо място сред основните търговски партньори на Саудитска Арабия.

Днес Саркози ще се срещне със саудитски и френски бизнесмени.