Националното събрание на Франция одобри в петък поправка към правителствения законопроект за бюджета за 2025 г., който ще удари най-богатите хора в страната с данък върху милиардерите, предава "Ройтерс".

Поправката Зукман, предложена от леви депутати от партията "Непреклонена Франция" и вдъхновена от френския икономист Габриел Зукман, който се застъпва за глобален данък за милиардерите, ще наложи данък от 2% на лицата със състояние над 1 милиард евро.

Предложеният данък, който според левите законодатели може да събере приблизително 13 милиарда евро допълнителни приходи, обаче все още е далеч от прилагането, тъй като измененията в законопроектите за бюджета за 2025 г. също трябва да бъдат одобрени от Сената. Преговорите за бюджета се очаква да продължат до декември.

Барние намеква за по-високи данъци за богатите във Франция

Барние намеква за по-високи данъци за богатите във Франция

"Няма да увеличавам данъците за всички французи, подчерта новият френски премиер

Бюджетният план на правителството за 2025 г., представен по-рано този месец, има за цел да запуши отворилата се дупка в публичните финанси с увеличаване на данъците и съкращения на разходите на стойност 60 милиарда евро.

Премиерът Мишел Барние може да се наложи да използва специални конституционни правомощия, за да заобиколи парламента, въпреки че това може да предизвика вот на недоверие срещу крехката му администрация.

Съгласно поправката, най-големите компании във Франция с приходи над 1 милиард евро ще плащат допълнителен данък върху печалбата си. Очаква се данъкът да донесе на бюджета 8 милиарда евро и, ако бъде одобрен, ще засегне 440 компании.

Лицата, които печелят повече от 250 000 евро годишно, ще се сблъскат с временно увеличение на данъка върху доходите и ще бъде въведен минимален данък от 20% само за тези домакинства, за да се предотврати използването на данъчни вратички, набирайки 2 милиарда евро годишно за бюджета.

Новият премиер на Франция обеща да намали бюджетния дефицит

Новият премиер на Франция обеща да намали бюджетния дефицит

Барние изнесе политическа реч