Френският премиер Мишел Барние каза в неделя, че няма да повишава данъците на повечето френски данъкоплатци, но най-богатите ще трябва да помогнат за затварянето на дупка в бюджета, съобщава "Ройтерс".

"Няма да увеличавам данъците за всички французи, нито за най-бедните, нито за средната класа. Но не мога да изключа най-богатите от националните усилия за коригиране на ситуацията", Барние каза телевизия France 2.

Барние е отворен за промени в непопулярната пенсионна реформа на Макрон, но никакви промени не трябва да подкопават финансите на пенсионната система.

Той каза като пример, че иска да вземе по-добре предвид трудностите, пред които са изправени работещите майки в хода на дългите им кариери, и че е отворен за приноса на работодателите и синдикатите.

Барние също така обещава прагматични мерки за ограничаване на миграцията.

"Нуждаем се от европейски отговор. Трябва да предприемем действия и у дома, каза Барние. Трябва да се справим с проблема с имиграцията много по-стриктно.

Барние обяви новото френско правителство
Обновена

Барние обяви новото френско правителство

С надежда да сложи край на кризата в страната

Припомняме, че канцеларията на президента Еманюел Макрон през уикенда представи ново правителство, което има за цел да постигне добър баланс между десни и центристи и което той се надява да излезе от политическата безизходица, която последва предсрочните избори през лятото.

Нейната най-непосредствена и обезсърчаваща задача ще бъде да състави бюджет за 2025 г., когато Франция се бори да овладее нарастващия бюджетен дефицит.

На 1 октомври в реч Барние ще очертае и приоритетите на програмата си. 

Изборът на Барние бе посрещнат с протести сред левицата. Крайната десница, въпреки някои съвпадения във възгледите, също предпочита следващи избори и битка да управлява. 

Мишел Барние представя правителството си другата седмица

Мишел Барние представя правителството си другата седмица

Потенциално слагайки край на период на политическа несигурност преди вероятната битка за бюджета за 2025 г.

Предизвикателство през Барние са и вълненията в някои френски територии.