Хиляди леви демонстранти в събота излязоха по улиците на редица градове във Франция, за да протестират срещу номинацията на дясноцентриста Мишел Барние за министър-председател и "заграбването на властта" на президента Еманюел Макрон, съобщава АФП.

Протести са се провели в Париж, Нант, Ница, Марсилия, Страсбург и други. По-малки протести имаше и в други градове във Франция.

Организаторите твърдят, че около 300 000 души са демонстрирали мирно във Франция, включително 160 000 в Париж, въпреки че полицията в столицата каза, че 26 000 души са протестирали в града. Министерството на вътрешните работи не даде веднага данни за цялата страна, но техните обикновено са много по-ниски от тези, дадени от организаторите.

Припомняме, че в четвъртък Макрон назначи Барние, 73-годишен бивш външен министър,  преговарящ на Европейския съюз (ЕС) за Брекзит, за министър-председател. Това бе опит да продължи напред след предсрочните избори през юли, на които неговият центристки алианс загуби относително мнозинство в парламента.

Макрон назначи Мишел Барние за премиер на Франция

Макрон назначи Мишел Барние за премиер на Франция

Два месеца след предсрочните избори

Барние каза в петък вечерта, че е готов да посочи министри от всякакъв политически спектър, включително и от левицата. Той се обяви за единство в страната. Очаква се в следващите дни да станат ясни министрите от кабинета, а началото на октомври той да обяви програмата си. 

Барние направи първото си официално посещение, срещайки се с персонала на парижка болница. Влошаващото се състояние на сектора на общественото здравеопазване е една от областите, в които хората изискват действия след месеци на отлагане.

"Без да правим чудеса, можем да направим подобрения", каза пред репортери Барние. 

Но една лява коалиция, която се превърна в най-голямата сила във Франция след изборите, макар и без достатъчно места за общо мнозинство, посрещна назначаването на Барние от Макрон с ужас.

В събота много демонстранти насочиха гнева си към Макрон и някои го призоваха да подаде оставка.

Лидерът на твърдата левица Жан-Люк Меланшон, чиято партия  "Непокорна франция" и съюзници принадлежат към левия блок, обвини, че изборите са били "откраднати от французите" и ги призова да излязат на улицата.

В събота той призова привържениците да се подготвят за битка.

"Няма да има пауза, зарече се той. Демокрацията не е просто изкуството да приемеш, че си спечелил, но и смирението да приемеш, че си загубил", каза Меланшон от камион на протеста в Париж.

Барние готов да работи за единството на Франция

Барние готов да работи за единството на Франция

След месеци на несигурност страната вече има премиер

Левият алианс искаше Луси Касте, 37-годишна икономистка, да стане министър-председател, но Макрон отмени идеята с аргумента, че тя няма да оцелее при вот на доверие във висящия парламент.

Два месеца след предсрочните избори страната все още нямаше министър-председател, до четвъртък.

През последните седмици Макрон обмисля поредица от потенциални премиери, нито един от които не събра достатъчно подкрепа, за да гарантира стабилно правителство, и няма гаранция, че ще бъде различно за Барние или за съюзника на Макрон Франсоа Байру, за когото френските медии твърдят, че също се смята за възможен кандидат.

Крайнодесният "Национален сбор", чиято партия е една от най-големите в парламента след изборите в началото на юли, обаче даде знак, че няма незабавно да отхвърли Барние или Байру, ако отговарят на определени условия.

Барние заяви през 2021 г. че имиграцията е извън контрол - с което Националният сбор е съгласен.

Франция бе въвлечена в политическа криза, откакто Макрон свика предсрочни избори на 9 юни.

Емануел Макрон търси универсален премиер

Емануел Макрон търси универсален премиер

Стартира нов кръг консултации в опит да бъде съставено правителство

Ръководството на крайнодесния "Национален сбор" се обяви против назначаването за премиер на представител на левицата. Това стесни възможностите пред Макрон за намиране на изход от политическата криза.