Френският президент Емануел Макрон ще започне днес нов кръг консултации с партиите в опит да бъде съставено правителство.

На среща с президента вчера ръководството на крайнодесния "Национален сбор" се обяви против назначаването за премиер на представител на левицата. Това стеснява възможностите пред Макрон за намиране на изход от политическата криза, посочва Ройтерс.

Агенцията пише и че това ще доведе до удължаване на политическата криза във Франция, в която Макрон трябва да намери премиер, който да се ползва с подкрепата на различните фракции в парламента. Задачата обаче се очертава трудна, предвид фрагментирания състав на новото Национално събрание и дълбоките разногласия между отделните политически сили.

"Нов народен фронт" е широка коалиция от партии, вариращи от умерените социалисти до крайната левица. Коалицията спечели миналия месец най-много места на предсрочните избори за Национално събрание, свикани от Макрон след победата на крайната десница на изборите за Европейски парламент през юни.

След Олимпиадата Макрон се заема с вътрешната политика

След Олимпиадата Макрон се заема с вътрешната политика

Той свиква консултации с политическите лидери преди да назначи новия премиер

"Нов народен фронт" обаче няма мнозинството в долната камара на парламента и сформираното от него правителство веднага би предизвикало вот на недоверие.

Снощи Елисейският дворец публикува изявление, в което се казва, че водените в петък миналата седмица и вчера, понеделник 26 август, преговори са били "честни, искрени и полезни", но не са довели до работещо решение. Елисейският дворец публикува и призива на Макрон "всички политически лидери да демонстрират адекватно на ситуацията поведение и да проявят отговорност".

Макрон изключи ново правителство до средата на август

Макрон изключи ново правителство до средата на август

Въпреки опитите на ляв алианс да назначи министър-председател