Новият народен фронт, представляващ коалиция от леви партии във Франция, спечели мнозинството от местата в Националното събрание след резултатите от втория тур на парламентарните избори, състоял се преди ден. Това съобщава в  понеделник Министерството на вътрешните работи. 

По официални данни Нов народен фронт печели 181 места в парламента. На второ място (160 места) е коалицията "Заедно", водена от президента Еманюел Макрон. "Национален сбор" на Жордан Бардела зае трето място със 143 места.

Републиканската партия има 45 места, други 39 места са разпределени между другите участници в изборите.

"Това означава, че никоя партия не е спечелила 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство, и Франция изглежда я очаква още по-голяма политическа несигурност и парламентът вероятно ще бъде парализиран и разделен между три блока", коментира CNN относно резултатите от изборите.

Лявата коалиция води на изборите във Франция
Обновена

Лявата коалиция води на изборите във Франция

Въпреки очакванията на льо Пен за убедителна победа, тя остава на трето място

Припомняме, че неофициални и неокончателни резултати от вота бяха съобщени късно в неделя. Основните лидери на партии направиха изявления и оповестиха следващите си действия и намерения. 

Стана ясно, че премиерът Габриел Атал подава оставка в понеделник. В речта си той призна загубата и пое отговорност, но и отчете, че крайната десница все пак не е победила. 

Президентът Еманюел Макрон не направи изявление, но ще анализира резултатите и няма да бърза с новото правителство. 

Снимка 673592

Източник: EPA/БГНЕС

Лидерът на крайнолявата "Непокорна Франция" Жан-Люк Меленшон обяви победа и призова да му бъде даден мандат за кабинет. Левицата се очертава като най-голямата група в новия парламент, но все още не е постигнала съгласие дори за фигурата, която би искала да бъде новият министър-председател.

Крайнодесният лидер Жордан Бардела призна поражението, но обвини управляващите за резултата. След първия тур на вота очакванията бяха за победа и Бардела бе спряган за следващ премиер. 

60% избирателна активност на втория тур във Франция

60% избирателна активност на втория тур във Франция

ова е най-високото ниво на избирателна активност от 1981 г. насам

Вотът премина при висока избирателна активност, но и засилени мерки за сигурност. 

Бившият президент социалист Франсоа Оланд ще се върне на първа линия в политиката като депутат.