Френският премиер Габриел Атал, близък съюзник на президента Еманюел Макрон, каза, че вярва, че междупартийният опит ще лиши крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен от мнозинство на балотажа следващата неделя, предава "Ройтерс".

Атал отправи коментарите си, след като повече от 200 кандидати от целия политически спектър се съгласиха да се оттеглят от местните състезания, за да разчистят пътя за всеки, който е в най-добра позиция да победи кандидата на НС в техния избирателен район.

"Това, което тези оттегляния показват, е, че можем да избегнем абсолютното мнозинство за крайната десница", каза Атал пред радио France Inter за броя от 289 места, които ще са необходими на НС, за да управлява Националното събрание на Франция.

Министерството на вътрешните работи трябва да публикува списъка с кандидатите за втория тур по-късно, но местните медии изчислиха, че до 218 кандидати са се оттеглили, намалявайки броя на районите, в които има риск вотът против НС да бъде разделен.

Политическите партии във Франция обединяват усилия срещу крайната десница

Политическите партии във Франция обединяват усилия срещу крайната десница

Не е ясно дали избирателите биха последвали препоръките на партийните лидери

Преди оттеглянето социолозите бяха изчислили, че партията на Марин Льо Пен ще спечели между 250-300 места.

Остава въпросът дали избирателите ще се съгласят с усилията за блокиране на антиимигрантската, евроскептична партия. Центристките гласоподаватели може да не подкрепят крайноляв съперник на НС, докато много леви поддръжници са толкова разочаровани от Макрон, че няма да посрещнат подкрепата на някой от неговия съюз.

Льо Пен каза в сряда, че може да се съюзи с други партии, ако НС не получи абсолютно мнозинство. Нейният избор за министър-председател Жордан Бардела настоя, че ще откаже да състави правителство без достатъчно силна подкрепа.

Финансовите пазари бяха успокоени от опитите за създаване на т. нар. "републикански фронт" срещу партията на Льо Пен, намалявайки рисковата премия по държавния дълг на Франция.

"Стратегията значително би ограничила шансовете Льо Пен да спечели абсолютно мнозинство", каза в бележка главният икономист за Европа на Джефрис Мохит Кумар.

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Междувременно Льо Пен обвини Льо Мер и Макрон, че лъжат за състоянието на френската икономика

НС излезе доста напред на гласуването на първия тур в неделя, след като залогът на Макрон за предсрочни избори се обърна срещу него, оставяйки неговия центристки лагер на ниско трето място след НС и набързо сформирания ляв алианс.

Льо Пен работи от години, за да смекчи имиджа на НС, но правозащитни групи са загрижени относно нейните "национални предпочитания" и антимигрантски политики, докато нейният дълбок евроскептицизъм би представлявал сериозна заплаха за бъдещата европейска интеграция.

И все пак дори ако НС не дойде на власт, Франция може да се изправи пред месеци на политическа несигурност до края на мандата на Макрон през 2027 г. - когато се очаква Льо Пен да отправи предизвикателство към самото президентство.

Мачът още не е свирен. Макрон може да се окаже крайният победител

Мачът още не е свирен. Макрон може да се окаже крайният победител

Ако "Национален сбор" няма абсолютно мнозинство, Бардела няма да заеме поста на министър-председател