Политическите партии във Франция се опитват да изградят обединен фронт срещу крайнодесния Национален сбор (RN) на Марин Льо Пен след историческите му успехи в първия тур на парламентарните избори. RN и техните съюзници спечелиха 33% от гласовете на изборите в неделя, следвани от левия блок с 28%, а алиансът на центристите на президента Еманюел Макрон събра едва 22%, показват официалните резултати, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че финансовите пазари реагираха положително на новината, че RN не са спечелили повече гласове, резултатът все пак представлява сериозен удар за Макрон, който обяви предсрочните избори след поражението на неговата партия от RN на европейските избори миналия месец.

Дали RN ще успеят да формират правителство зависи от това колко успешно останалите партии ще успеят да се обединят срещу тях. Лидерите на левия блок и центристкия алианс на Макрон посочиха, че ще оттеглят своите кандидати в районите, където друг кандидат има по-големи шансове да победи RN във втория кръг на изборите следващата неделя.

Песков: Резултатът от първия тур във Франция е тенденция в цяла Европа

Песков: Резултатът от първия тур във Франция е тенденция в цяла Европа

Кремъл внимателно следи хода на изборите във Франция

Въпреки това, не е ясно дали този пакт ще се прилага, ако кандидатът от левия блок е от крайнолевата партия "Непокорена Франция" на Жан-Люк Меланшон, която е една от основните членки на левия алианс.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер, съюзник на Макрон, изключи възможността да призове избирателите да гласуват за кандидат на "Непокорена Франция", наричайки партията "опасност за нацията". Това изявление предизвика остри реакции от страна на други членове на левия алианс, които нарекоха позицията му "страхлива и привилегирована".

Успехите на RN бяха приветствани от националистически и крайно десни групи в Европа, включително Лигата в Италия и Vox в Испания. Педро Санчес, социалистическият премиер на Испания, заяви, че левите партии все още могат да блокират победата на RN.

Анализаторите обаче предупреждават, че остава значителна несигурност относно изхода на втория кръг, като подчертават, че избирателите може да не следват указанията на политическите лидери при гласуването.

Едно правителство, ръководено от RN, би породило сериозни въпроси за бъдещето на Европейския съюз. Правозащитни организации изразяват опасения как политиката "Франция на първо място" ще се отрази на етническите малцинства, а икономисти се съмняват дали ще се намерят средства за плановете за големи разходи на RN.

Основният алтернативен сценарий на правителство, ръководено от RN, би бил парламент без ясно мнозинство, което може да направи Франция неуправляема до края на мандата на Макрон през 2027 г.

След гласуването премиерът Габриел Атал временно спря плановете за намаляване на помощите за безработица, което може да улесни подкрепата на левите избиратели за съюзниците на Макрон.

Междувременно RN призова политици от дясноцентристката партия Републиканците (LR), които спечелиха по-малко от 7% в първия кръг, да се оттеглят в райони, където това би било в полза на RN. LR, която се раздели преди изборите, все още не е обявила своята ясна позиция.

Френската крайна десница се бори за абсолютно мнозинство след изборите

Френската крайна десница се бори за абсолютно мнозинство след изборите

Само така тя може да приложи обещаните реформи, твърди лидерът й