Лидерът на крайнодясната партия "Национален сбор" (RN) Жордан Бардела призова френските избиратели във вторник да дадат на партията му абсолютно мнозинство на предстоящите парламентарни избори, за да може ефективно да управлява, цитира думите му Ройтерс.

Бардела, чиято партия има реален шанс да спечели властта на изборите на 30 юни и 7 юли, смекчи някои от обещанията на партията си, заявявайки, че няма да намалят незабавно ДДС върху списък от 100 основни стоки.

Анкетите постоянно поставят евроскептичния, антиимиграционен "Национален сбор" на първо място след изненадващото решение на президента Еманюел Макрон по-рано този месец да разпусне парламента. Въпреки това, според анализите, партията вероятно няма да успее да постигне абсолютно мнозинство, което да гарантира власт и възможност за приемане на закони без съюзници.

"Няма да продавам на французите реформи, които не мога да осъществя. Казвам им, че за да действам, ми трябва абсолютно мнозинство," каза Бардела пред CNews TV.

Той отправи същото послание и към вестник Le Parisien. "За да управлявам, ми трябва абсолютно мнозинство. Кой може да вярва, че ще можем да променим ежедневието на французите с относително мнозинство? Никой. Казвам на французите: за да видят какво можем, ни трябва абсолютно мнозинство."

Бардела, на 28 години, потвърди и плановете си да намали ДДС върху енергията от 20% на 5.5%, което той иска да бъде първият му ход като премиер. Той призова още повече избиратели да се обединят зад него и Марин Льо Пен, бившия лидер на RN и кандидат на партията за следващите президентски избори през 2027 г.

"Ако управлявам страната без абсолютно мнозинство, няма да мога да намаля ДДС върху горивото и газа ... няма да мога драстично да намаля имиграцията," заяви той пред Le Parisien.

Френската рулетка на Макрон: Ами ако му се падне Фрекзит?

Френската рулетка на Макрон: Ами ако му се падне Фрекзит?

Осем години след вота за Брекзит 55% от британците смятат, че са направили грешка, а французите тръгват по техния път