Вторият тур на 7 юли ще бъде "един от най-определящите в цялата история на Петата република", основана през 1958 г.

С тези думи определят резултатите от първия тур, който се проведе вчера, не само различни идеологически, но и притовоборстващи политически партии, предаде АФП.

Безспорният победител на първи тур партията "Национален сбор" на Марин Льо Пен, предвождана обаче от младото й протеже Жордан Бардела, отвори вратата си пътя към властта за пръв път след Втората световна война, с резултат над 33%. Именно Льо Пен назова и целта - "трябва ни абсолютно мнозинство". Бардела, значително по-умерен, каквато е и ролята му в "Национален сбор", обеща, че ако оглави следващото правителство, ще бъде министър-председател на всички французи, ще спазва конституцията, ще работи с президента Макрон, но и ще бъде непримирим.

"Национален сбор" води на изборите във Франция, според exit poll

"Национален сбор" води на изборите във Франция, според exit poll

Но все още няма официални резултати

Емануел Макрон призова за голямо, ясно демократично и републиканско обединение за втория тур. Това обаче той направи в писмено изявление, а не в пряко обръщение. Вместо него такова направи премиерът Габриел Атал, който призова "да не се дава нито глас повече на "Национален сбор, тъй като крайната десница е пред портите на властта".

Същият призив отправи и лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който е и водеща фигура във формацията "Нов народен фронт".

Атал и Меланшон призоваха кандидатите на своите формации, останали на трето място в съответните едномандатни избирателни райони, да се откажат от втория тур в полза на други противници на крайната десница, които са с по-голям шанс да бъдат избрани.

Консервативната партия "Републиканците", която печели около 10 процента от гласовете, отказа да призове избирателите да гласуват срещу крайната десница на втори тур. "На местата, където не се класирахме за втори тур, смятаме, че гласоподавателите са свободни да избират, не даваме указания на национално ниво и оставяме французите да се произнесат съзнателно", се казва в изявление на ръководството на "Републиканците".

Избирателната активност на първия тур на предсрочните избори във Франция бе поне 65 процента, близо 20% повече от тази през 2022 г.

Резултатът е тежко поражение за Макрон, който залагаше, че на тези предсрочни избори ще увеличи относителното мнозинство, което партията му и нейните съюзници имаха в долната камара. Това сега изглежда крайно невероятно. Ако никой от лагерите не спечели абсолютно мнозинство, както показват прогнозните резултати, Франция я чакат трудни преговори за съставяне на коалиционно правителство, отбеляза ДПА.

Макрон свика предсрочните избори, след като "Национален сбор", воден от Марин Льо Пен, постигна големи успехи на изборите за Европейски парламент в началото на юни. Резултатът на Льо Пен сега обаче застрашава Франция с блокаж на управлението, тъй като може да доведе до поредица от сваляния на правителства и до блокаж на управлението.

Френската крайна десница се бори за абсолютно мнозинство след изборите

Френската крайна десница се бори за абсолютно мнозинство след изборите

Само така тя може да приложи обещаните реформи, твърди лидерът й