Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че правителството му в оставка ще остане до средата на август, докато Франция е домакин на Олимпийските игри. С това той отхвърли опитите на левия алианс да назначи министър-председател, съобщава "Ройтерс".

Френската лява коалиция "Нов народен фронт", която спечели най-много места в парламента на изборите този месец, предложи специалиста по финансови престъпления Люси Касте за свой кандидат за министър-председател - само час, преди Макрон да говори в телевизионно интервю.

Но на въпрос за Касте, неизвестна на обществеността, Макрон каза пред France 2: "Това не е проблемът. Името не е проблемът. Въпросът е: Кое мнозинство може да се появи в Националното събрание? До средата на август не сме в позиция да променяме нещата, защото това би създало безредици", добави Макрон.

Олимпийските игри в Париж, които се провеждат от петък до 11 август, са голямо предизвикателство за логистиката и сигурността за Франция, с 35 места и около 10 500 спортисти.

Припомняме, че Франция е в състояние на парламентарен безизходица след изборите. Нито една партия не спечели абсолютно мнозинство от местата в долната камара на парламента, който е разпокъсан на три блока.

Лявата коалиция вдигна мерника на пенсионната реформа на Макрон

Лявата коалиция вдигна мерника на пенсионната реформа на Макрон

"Национален сбор" бързо предложи подкрепата си за законодателството, предложено от "Непокорена Франция"

Лявата коалиция се опита да предложи нов министър-председател, който да наследи премиера в оставка Габриел Атал, но изключи възможността за сключване на сделки с други политически сили и няма достатъчно места, за да състави правителство на мнозинството.

Според френската конституция президентът трябва да назначи министър-председател, така че лявата коалиция не може да принуди Макрон. Вместо това президентът призова политическите партии да работят за формирането на по-широка коалиция.

Четирите партии в лявата коалиция - твърдо лявата "Непреклонна Франция", социалистите, "Зелените" и комунистите - спорят от седмици кого да предложат за министър-председател.

Крайната левица оглави финансовата комисия във френския парламент

Крайната левица оглави финансовата комисия във френския парламент

Въпреки опитите на Макрон и съюзниците му да спечелят

Правителството в оставка действа като служебно, управлявайки ежедневните въпроси, без да може да приеме ново законодателство.

Междувременно, лявата партия "Непреклонна Франция" обяви във вторник законодателни стъпки, които целящи да отмени пенсионната реформа на президента Макрон, включително увеличението на пенсионната възраст от 62 на 64 години

"Национален сбор" (НС) бързо предложи подкрепата си за законодателството, предложено от Лявата партия "Непреклонена Франция" (НФ), потенциално увеличавайки шансовете си за спечелване на парламентарно одобрение.